ΕΛΣΤΑΤ: Ενίσχυση του ΑΕΠ β’ τριμήνου

xrimata

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ετήσια αύξηση του ΑΕΠ β’ τριμήνου κατά 2,7%.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 1,3%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2023, ενώ σε σύγκριση με το 2 ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το 2 ο τρίμηνο 2022.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

1. Τριμηνιαίες μεταβολές

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023. o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023.

o Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,4%.

o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 1 ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,2%.

2. Ετήσιες μεταβολές

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2022.

o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2022.

o Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,3%.

o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,1%

Υπενθυμίζεται ότι κατά το α’ τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία είχε σημειώσει ανάπτυξη 2,1%, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2022, η ελληνική οικονομία είχε υποχωρήσει κατά 0,1%

Το ΑΕΠ θεωρείται η «βάση», πάνω στην οποία θα στηριχθούν και θα εκτυλιχθούν τις επόμενες μέρες οι εξαγγελίες της ΔΕΘ, οι αποφάσεις για αναβάθμιση από τους Οίκους αξιολόγησης, αλλά και το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού που θα φέρει σε περίπου ένα μήνα στη Βουλή η κυβέρνηση.

Παράλληλα, όμως, θα αποτελέσουν και γνώμονα για το αν θα ληφθούν μέτρα στήριξης εστιασμένα αυστηρά σε ευάλωτους ή αν θα παρασχεθούν μέτρα ανακούφισης οριζόντια με τη συμπερίληψη ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.

Σήμα στις αγορές

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ στο α΄εξάμηνο του 2023 -που ήταν πάντως προγραμματισμένη από τις αρχές της χρονιάς βάσει του ετήσιου προγράμματος ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ- γίνεται παραμονές της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το σαββατοκύριακο αλλά, κυρίως, της έκθεσης του Καναδικού Οίκου DBRS για την ελληνική οικονομία, την ερχόμενη Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου.

Ελπίδες αναβάθμισης ή και νέων θετικών μέτρων υπάρχουν, αλλά μόνο αν αποδειχθεί ισχυρή η πορεία της πραγματικής οικονομίας και Ανάπτυξης. Και το μεγάλο στοίχημα είναι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα. Αρκεί να πει η DBRS το «ναι» -ή να κάνει τουλάχιστον ένα ακόμα (τελευταίο) βήμα αναβάθμισης των “προοπτικών” από σταθερές σε “θετικές”, αναγνωρίζοντας στην πράξη την πρόοδο.

Αν μια τέτοια εξέλιξη πλαισιωθεί και από μείωση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αλλάζει –στο εξωτερικό τουλάχιστον- η αρνητική εικόνα την οποία είχε δείξει η Ελλάδα στα περασμένα χρόνια 10-15 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ