Ενισχύονται τα μέτρα στα σύνορα.. Δύναμη ταχείας επέμβασης από την Frontex

Ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης σε ξηρά και θάλασσα, για να μην περάσουν στη χώρα, μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αλλά και με βάρκες στα νησιά, ειδικά του Ανατολικού Αιγαίου. Στον Έβρο εξακολουθούν να μεταφέρονται στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από όλη την χώρα. Με τρεις ζώνες περιπολιών και ελέγχου η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει τα σύνορα αδιαπέραστα αποτρέποντας το κύμα μεταναστών ή συλλαμβάνοντας άμεσα όσους καταφέρουν να περάσουν από κάποιο σημείο.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία της ΕΕ σε μια υψηλού συμβολισμού ενέργεια που στέλνει το μήνυμα της προστασίας των ελληνικών συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά επισκέπτεται τον Έβρο.

 Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα επιθεωρήσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, την Παρασκευή θα συγκληθεί εκτάκτως το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο κ. Δένδιας, είχε σήμερα νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με ομολόγους του, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Frontex συμφώνησε την Δευτέρα να ξεκινήσει μια «ταχεία επέμβαση» στα σύνορα της ΕΕ, για να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό μεταναστών στα εξωτερικά της σύνορα, όπως ανακοίνωσε o ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς για ανάπτυξη της ομάδα Rapid Border Intervention Team στα νησιά, αλλά και καθώς και ο ίδιος ο Οργανισμός αναμένει μαζικές μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των συνόρων εκ μέρους της Τουρκίας.

«Εξετάζουμε πώς θα στηρίξουμε καλύτερα την Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.

«Δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης κατάστασης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία, η απόφασή μου είναι να αποδεχθώ την έναρξη της ταχείας συνοριακής παρέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri.

Η κινητοποίηση αυτή «αποτελεί μέρος της εντολής της Frontex περί παροχής βοήθειας σε μια χώρα μέλος που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Frontex έχει ήδη αυξήσει τις δυνατότητες επιτήρησης στα ελληνικά σύνορα και αναδιατάσσει τα μέλη της από άλλες επιχειρήσεις ώστε να παράσχει άμεση βοήθεια.

Η Frontex εργάζεται τώρα στενά με την Ελλάδα για να οριστικοποιηθεί γρήγορα το επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία παρέμβαση στα σύνορα. Μόλις συμφωνηθεί, η Frontex θα ζητήσει από άλλες χώρες να παράσχουν αμέσως συνοριοφύλακες και άλλο σχετικό προσωπικό, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ