Ενώ το Δρέπανο εξαφανίζεται, σχεδιάζονται έργα αναψυχής και άθλησης!

Η ανάπλαση της περιοχής του Δρεπάνου με ενδεικτικό προϋπολογισμό 2,5 εκατομμυρίων είναι ένα από τα έργα που περιλαμβάνονται στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης του Δήμου Ηγουμενίτσας και έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

Η περιοχή του Δρεπάνου υποφέρει από την έντονη διάβρωση και απειλείται με πλήρη εξαφάνιση.

Τα έργα για την προστασία της είναι άμεσα και επιβεβλημένα και η συγκεκριμένη πρόταση δημιούργησε την αίσθηση ότι θα δρομολογηθοόυν.

Όμως όπως αποκαλύπτει ο πρώην Υπουργός και επικεφαλής της παράταξης «Ηγουμενίτσα Μαζί» Αντώνης Μπέζας η πρόταση που έχει υποβάλλει η   προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αφορά στην περιοχή που αρχίζει από το σημείο διακοπής της εργολαβίας του υφιστάμενου πεζόδρομου- ποδηλατόδρομου προς Δρέπανο έως το τέλος της παραλίας Μακρυγιάλι με  συνολικό μήκος  3,5 χλμ και περιλαμβάνει ποδηλατικές διαδρομές και ήπιες παρεμβάσεις αναψυχής και άθλησης.

«Τι ποδηλατικές διαδρομές, όμως, και εγκαταστάσεις αναψυχής και άθλησης να κατασκευαστούν σε ένα οικοσύστημα που χάνει  την  ισορροπία του; Στο Δρέπανο εδώ και ορισμένα χρόνια συντελείται μια οικολογική καταστροφή λόγω της διάβρωσης,  που πλέον επιταχύνεται και   πολύ φοβάμαι ότι  αν αργήσουμε  θα είναι δύσκολο να αναστραφεί. Δεν θα υπάρχει Δρέπανο!  Ούτε είναι το μείζον ζήτημα οι αυτονόητοι καθαρισμοί που πρέπει να γίνονται συστηματικά» υπογραμμίζει ο κ. Μπέζας.

Τονίζει ότι ο νέος δήμαρχος Παναγιώτης Νταής έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος κι αυτό είναι το ένα στάδιο καθώς το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα με πράξεις.

«Αν, λοιπόν, συμφωνούμε ότι  ο στόχος   είναι η μόνιμη προστασία του Δρεπάνου, τότε, ή θα πρέπει η ΣΒΑΑ να τροποποιηθεί όσον αφορά στο συγκεκριμένο έργο ώστε αυτό να περιλαμβάνει, με πιθανή αύξηση του προϋπολογισμού  στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος», ήπια ή μηχανικά τεχνικά έργα για τη θωράκισης απέναντι στη  διάβρωση,  ή να αναζητηθεί άλλη «σίγουρη» πηγή χρηματοδότησης.  Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει άμεσα  να ξεκινήσουν οι σχετικές ειδικές μελέτες» υπογραμμίζει ο κ. Μπέζας.