Το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος στην Αλβανία καταδίκασε τον Φρέντι Μπελέρη, σε 2 χρόνια φυλάκιση.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ειδική Εισαγγελία ζήτησε την καταδίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας σε φυλάκιση 2 ετών και 6 μηνών για την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.
Η απολογία Μπελέρη
Στην απολογία του, ο Μπελέρης άσκησε κριτική στη διαδικασία, κάνοντας λόγο για δίκη «που θα μπορούσε να γίνει μια φορά και έναν καιρό, αλλά όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία». Σχολίασε, πως «οι αξιότιμοι εισαγγελείς μπορούν με υπερηφάνεια να τα στείλουν στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, μήνυμα ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε επιτυχώς».
Ο Μπελέρης διαμαρτυρήθηκε πως τα εισαγγελικά πορίσματα «δείχνουν ξεκάθαρα μια μνημειολογία ανυπόστατων ψεμάτων» και κατηγόρησε ευθέως την εισαγγελία πως επιχειρεί να καλύψει «γκάφες και λάθη» της αλβανικής αστυνομίας.
«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν δεχτήκατε κανένα από τα αιτήματά μου για πραγματογνωμοσύνη. Δεν υποχρεώσατε την κρατική αστυνομία να υποβάλλει ενώπιον του δικαστηρίου την παράνομη απόφαση για την πληρωμή του μάρτυρα. Δεν φέρατε τον μάρτυρα στο ακροατήριο για αντιπαράθεση με το πρόσωπο της φωτογραφίας, που η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι είναι ο μάρτυρας», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Οι αιτιάσεις του αλβανικού δικαστηρίου
Το δικαστήριο ισχυρίστηκε πως «μέσω των υποκλοπών και της παρακολούθησης που διενεργήθηκαν στον Μπελέρη και τους συνεργάτες του πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, καθώς και από τη μαρτυρία ενός προσώπου που επέλεξε να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη, επιβεβαίωσε ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρας και το εκλογικό του επιτελείο έδωσαν χρήματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για να εξασφαλίσουν ψήφους».
Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι του Μπελέρη θεώρησαν παράνομες τις υποκλοπές που είχε αρχικά πραγματοποιήσει η Εισαγγελία, ακυρώνοντας όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέσω αυτών των υποκλοπών. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι η παρακολούθηση των τηλεφώνων που κατασχέθηκαν από τους κατηγορούμενους κατά τη διαδικασία αυτή έγινε παράνομα, απαιτώντας έτσι να μην θεωρηθούν αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία ως δεδομένα και διεκδικώντας την αθωότητά τους.