Τη δυνατότητα εξόφλησης σε έως 240 μηνιαίες δόσεις δίνει η νέα απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Εσωτερικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, στους πολίτες με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ προς τους δήμους ή τα νομικά τους πρόσωπα. Η διαδικασία, που είναι πλήρως ψηφιακή, αποτελεί τη μοναδική ανοιχτή επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν μεγάλα χρέη προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Η διαδικασία υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για την ρύθμιση των οφειλών θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με πρωτοβουλία του οφειλέτη και με βάση συγκεκριμένα βήματα και αυστηρές χρονικές προθεσμίες.
Την αρχή της διαδικασίας αποτελεί η αίτηση προς τον δήμο ή το νομικό πρόσωπο του δήμου ώστε η βεβαιωμένη οφειλή να μεταφερθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ. Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά και εγγραφή στην ΑΑΔΕ, ξεκινά τριμηνιαία προθεσμία για τον δημότη, εντός της οποίας πρέπει να υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Αν η αίτηση δεν τελεσφορήσει εντός τριμήνου ή δεν προκύψει συμφωνία αναδιάρθρωσης μεταξύ του Δημοσίου και του οφειλέτη, η ΑΑΔΕ ενημερώνει αυτόματα τον δήμο για το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής, το οποίο επιστρέφει πλέον στη δικαιοδοσία του δήμου, ο οποίος μπορεί να το αναζητήσει με κάθε νόμιμο μέσο, όπως αυτό των κατασχέσεων.
Χωρίς την αίτηση προς τον δήμο ή το νομικό πρόσωπο του δήμου, ώστε να βεβαιωθεί η οφειλή και να μεταφερθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ, η διαδικασία δεν προχωρά.
Η διαδικασία είναι πλήρως ψηφιακή. Οι βεβαιωμένες οφειλές αντλούνται αυτόματα από την πλατφόρμα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και εμφανίζονται διαχωρισμένες σε βασική οφειλή και προσαυξήσεις. Ακολουθεί η ανάλυση του προφίλ του οφειλέτη και η εκπόνηση πρότασης ρύθμισης, που μπορεί να περιλαμβάνει έως και 240 δόσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
Η εξόφληση πραγματοποιείται με σταθερό επιτόκιο, ενώ εξετάζεται κατά περίπτωση η δυνατότητα «κουρέματος» προσαυξήσεων.
Πώς λειτουργεί η διαδικασία
Η ρύθμιση των οφειλών προς τους δήμους ενεργοποιείται αποκλειστικά με πρωτοβουλία του οφειλέτη και ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα:
1. Βεβαίωση της οφειλής: Ο οφειλέτης πρέπει να απευθυνθεί στον δήμο ή στο νομικό πρόσωπο του δήμου για να βεβαιωθεί η ύπαρξη και το ύψος της οφειλής. Η οφειλή μεταφέρεται στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της ΑΑΔΕ. Χωρίς αυτή τη βεβαίωση, η διαδικασία δεν προχωρά.
2. Υποβολή αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό: Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή στην ΑΑΔΕ, ο οφειλέτης έχει τριμηνιαία προθεσμία για να υποβάλει αίτηση μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Κατά την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης δηλώνει ότι επιθυμεί να εντάξει και τα χρέη του προς τους δήμους.
3. Ανάλυση προφίλ και πρόταση ρύθμισης: Η πλατφόρμα αντλεί αυτόματα τις βεβαιωμένες οφειλές μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας και εμφανίζει το ύψος της βασικής οφειλής και των προσαυξήσεων. Ακολουθεί η ανάλυση του οικονομικού προφίλ του οφειλέτη και η εκπόνηση πρότασης ρύθμισης, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει έως και 240 δόσεις. Επιπλέον, εξετάζεται η δυνατότητα «κουρέματος» των προσαυξήσεων.
Ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν
Η δυνατότητα ρύθμισης αφορά αποκλειστικά χρέη που υπερβαίνουν συνολικά τα 10.000 ευρώ ανά δήμο ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων. Δεν μπορούν να ενταχθούν:
● Οφειλές άνω των 10.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων.
● Οφειλές που έχουν παραγραφεί ή πρόκειται να παραγραφούν εντός ενός έτους.
● Περιπτώσεις στις οποίες ο δήμος έχει ήδη λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως υποθήκες.
● Οφειλές που είχαν ήδη ενταχθεί στο παρελθόν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ακόμα και αν η προηγούμενη ρύθμιση χάθηκε.