Το ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου χρειάζεται επειγόντως κτιριακές εγκαταστάσεις. Χρειάζεται βέβαια και προσωπικό για την περαιτέρω στελέχωσή του καθώς η λειτουργία του συχνά είναι αποτέλεσμα της υπερπροσπάθειας που καταβάλουν όλοι οι εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί..
Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει όποιος φτάνει στο Τμήμα Επειγόντων είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στη γραμματεία και ο γιατρός διαλογής. Μέσα στα κοντέινερ που τοποθετήθηκαν στο διάστημα της πανδημίας.. Και όπως συμβαίνει στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.
Η προσωρινή λύση για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών μετατράπηκε σε μόνιμη.
Στην πορεία θα διαπιστώσει μία υποδειγματική λειτουργία κάτω από συνθήκες που συνάδουν ούτε στην εποχή αλλά ούτε και σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Ελλιπέστατοι οι χώροι, διασπορά σε άλλους για διάφορες απαραίτητες εξετάσεις.
Το ΤΕΠ είναι η καρδιά του νοσοκομείου. Και λόγω των μεγάλων ελλείψεων η καρδιά αυτή κινδυνεύει να ραγίσει.
Το θέμα των νέων υποδομών αναδείχθηκε κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης ο οποίος είχε δεσμευτεί προ λίγων ημερών ότι θα εξετάσει το θέμα της κατασκευής νέου ΤΕΠ, ανέφερε ότι το κεντρικό κράτος πρέπει να ενσκήψει και να δώσει λύση.
Το κόστος του έργου είναι μεγάλο και ξεπερνά τις δυνατότητες της Περιφέρειας. Σημειώνεται ότι η ολοκληρωμένη μελέτη που έχει γίνει για το νέο ΤΕΠ ανεβάζει τον προυπολογισμό του στα 22 εκατομμύρια. Μπορεί ωστόσο να βρεθεί και μία ενδιάμεση λύση με μειωμένο στα 12 με 13 εκατομμύρια.
Είτε η μία, είτε η δεύτερη λύση, επιβάλλεται να δοθεί άμεσα.
Εν τέλει κάθε τόπος οφείλει να ιεραρχεί τις ανάγκες και με βάση αυτή να δρομολογήσει λύσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση σύσσωμοι οι φορείς των Ιωαννίνων και της Ηπείρου πρέπει να διεκδικήσουν λύση για την στέγαση του ΤΕΠ.
Και η πολιτεία στην έναρξη του νέου ΕΣΠΑ και με το Ταμείο Ανάκαμψης να τρέχει έχει υποχρέωση να πράξει το καθήκον της. Άλλωστε εδώ και χρόνια δεν έχει μεριμνήσει να ενισχύσει τις υποδομές υγείας στην Ήπειρο με νέες.
Χρήματα προφανώς μπορούν να βρεθούν. Προϋπόθεση είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση.
Αν το ΤΕΠ πάντως καταρρεύσει θα συμπαρασύρει ολόκληρο το νοσοκομείο.. Το γεγονός ότι δεν έχει καταρρεύσει μέχρι σήμερα οφείλεται αποκλειστικά στους ανθρώπους του.