Η πρώτη άδεια για την εγκατάσταση ανεμογεννήτρια σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων έχει υπογραφεί. Έτσι κι αυτό το «οχυρό» που είχε θέσει η Περιφέρεια Ηπείρου επικαλούμενη συχνά- πυκνά και τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις έπεσε..
Η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια πρόκειται να εγκατασταθεί στην κορυφή «Τσούμα» του Μετσόβου, σε υψόμετρο 1.700 μέτρων και στην περιφερειακή ζώνη του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα.
Μια ματιά στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο ή στα αρχεία της ΡΑΕ αρκεί για να καταδείξει το «τσουνάμι» που έρχεται για να χτυπήσει την Πίνδο από άκρη σ’ άκρη..
Στα ρέματα υδροηλεκτρικά, όπως συμβαίνει τις μέρες αυτές στο Χαλίκι, εκεί που ξεκινά το μονοπάτι για την Βερλίγκα, στο Καλαρρύτικο για το οποίο γίνονται προσφυγές στο ΣτΕ, στη Σγάρα που έρχεται προς γνωμοδότηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Τα έργα αυτά αναφέρονται ενδεικτικά..
Κάτι ανάλογο γίνεται και με τα αιολικά.. Δεκάδες οι άδειες παραγωγής που έχουν δοθεί για ανεμογεννήτριες περιμετρικά της Βάλια Κάλντα, τον Λάκμο και αλλού..
Αν προστεθούν και τα φωτοβολταϊκά που ξεπηδούν ακόμη και σημεία που θα έπρεπε να αποκλειστούν εξ αρχής, όπως είναι ο ιστορικός λόφος του Καλπακίου, τότε γίνεται αντιληπτό τι πρόκειται να ακολουθήσει το προσεχές διάστημα.
Οι Δήμοι όταν και για όσα γνωμοδοτούν, σπάνια συμφωνούν..
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου που επίσης γνωμοδοτεί στην συντριπτική πλειοψηφία τοποθετείται αρνητικά.
Όμως τα έργα αυτά συνήθως έχουν σύμφωνη γνώμη από τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες και εν τέλει καταλήγουν είτε στην Αποκεντρωμένη, είτε στο Υπουργείο για έγκριση όπου οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις ούτε καν λαμβάνονται υπόψη..
Σε έναν τόπο όπου το χωροταξικό για τις ΑΠΕ παραμένει ζητούμενο, η πίεση το προσεχές διάστημα θα εντείνεται και η μοναδική άμυνα θα είναι οι δικαστικές προσφυγές..