Μέχρι και το 26-27% θα έφτανε η ανεργία αν δεν συγκρατούνταν από τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ αφού οι έως τώρα μειώσεις σε κοινωνικά επιδόματα όπως το ΕΚΑΣ και οι αυξήσεις του ΦΠΑ επιδείνωσαν σημαντικά την κατάσταση στην αγορά εργασίας.
Αυτό αναφέρει η έκθεση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της περιόδου 2012 -2015 που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες η οποία προαναγγέλλει μέσα από τις γραμμές της και την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα δύο χρόνια μετά από το νόμο Λοβέρδου.
Οι συντάκτες της έκθεσης παραδέχονται ότι η εφαρμογή του μνημονίου και εξ αυτού τα μέτρα που υιοθετήθηκαν και εφαρμόζονται έπληξε σοβαρά την αγορά εργασίας και αύξησε το ποσοστό ανεργίας το οποίο έφτασε το 20,7% στο τέλος του 2011. Μάλιστα τονίζεται ότι το ποσοστό αυτό θα ήταν 4-5% υψηλότερο αν προστεθούν και τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία στην ουσία αποσύρουν περιοδικά ένα αριθμό ατόμων από τις λίστες της ανεργίας.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι από το 2010 και εντεύθεν από τα κοινωνικά προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν ευεργετηθεί συνολικά 830.000 άτομα, ενώ μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αυτών θα έχουν ευεργετηθεί συνολικά 1.100.000 άτομα.
Αν οι άνθρωποι δεν ήταν στα προγράμματα θα περιλαμβάνονταν και αυτοί στις λίστες της ανεργίας.
Η έκθεση η οποία αποτελεί πάγια υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων που προτίθεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της ατζέντας 2020.
Το έγγραφο, στις 46 σελίδες του περιγράφει τα μέτρα που έχει κάνει ή θα κάνει η Ελλάδα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.
Καταγράφει ωστόσο με μελανά χρώματα και έντονη δόση αυτοκριτικής, το παρόν και το μέλλον (το άμεσο τουλάχιστο) της ελληνικής κοινωνίας, παραδεχόμενη ότι συγκεκριμένα μέτρα έπληξαν καίρια το εισόδημα ήδη φτωχών συμπολιτών.