Αρκετές είναι οι κατολισθήσεις που προκλήθηκαν στα ορεινά της Καρδίτσας και των Τρικάλων από τον σεισμό που έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στους Νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Ο σεισμός προκάλεσε αναστάτωση στην πόλη των Ιωαννίνων ξυπνώντας μνήμες από τις δονήσεις του 2016. Ακόμη περισσότερο κουνήθηκαν τα ορεινά των Νομών Ιωαννίνων και Άρτας, όπως το Μέτσοβο, τα χωριά των Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων καθώς και του Δήμου Γεωργίου Καραισκάκη.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τις περιοχές αυτές ενώ από την ενημέρωση που έχει η Πολιτική Προστασία και οι τοπικοί δήμοι, δεν υπήρξαν προβλήματα από κατολισθήσεις ή καταπτώσεις.
Με αφορμή τον πρωινό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο onlarissa.gr σημείωσε πως “πρόκειται για μία τεράστια ζώνη από το τέρμα των Αγράφων από την Ευρυτανία, συνεχίζει κατά μήκος όλης της Πίνδου, ανατολικά από τα Γιάννενα και κοντά στην Κόνιτσα, συνεχίζει στην Αλβανία και φθάνει στην Οχρίδα”.
Χαρακτήρισε την περιοχή “όχι ιδιαίτερα σεισμογενή” για να συμπληρώσει πως “ιστορικά έχει δώσει σεισμούς κοντά στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ που σε σπάνιες περιπτώσεις έφθασαν στους 6,5. Επειδή όμως η περιοχή του ορεινού όγκου είναι αραιοκατοικημένη, οι ιστορικοί σεισμοί δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις, ενώ στα πεδινά αστικά κέντρα είναι απλά ενοχλητικοί, χωρίς λόγο ανησυχίας”.
Ο κ. Παπαζάχος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το αν ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, εξηγώντας ότι “αν δεν περάσουν δύο εικοσιτετράωρα για να δούμε την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας, δε μπορούμε να πούμε τίποτε με βεβαιότητα. Η πιθανότητα να γίνει άλλος, ισχυρότερος σεισμός είναι μικρή, αλλά όχι μηδενική”.
Σημειώνεται ότι με το ίδιο επίκεντρο σημειώθηκε και νέα σεισμική δόνηση, τεσσάρων βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.