Επικίνδυνη όσο το τσιγάρο η ζάχαρη

ZAXARHΗ ζάχαρη είναι δηλητήριο και η πώλησή της πρέπει να ελεγχθεί νομοθετικά εξίσου αυστηρά με τα τσιγάρα και το αλκοόλ, υποστηρίζει ομάδα αμερικανών επιστημόνων.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», γράφουν ότι τα τρόφιμα και τα ροφήματα με ζάχαρη ευθύνονται για νοσήματα, όπως η παχυσαρκία, η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και τα ηπατολογικά προβλήματα.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η ζάχαρη συμβάλλει ετησίως στον θάνατο 35 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και ότι είναι τόσο επικίνδυνη, ώστε πρέπει να ελεγχθεί με φορολογία και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Όπως γράφουν χαρακτηριστικά στο άρθρό τους που τιτλοφορείται «Η Τοξική Αλήθεια για τη Ζάχαρη» (The Toxic Truth About Sugar), «σε μικρές ποσότητες δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά σε μεγάλες σκοτώνει – αργά».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παχυσαρκία αποτελεί παγκοσμίως μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ό,τι ο υποσιτισμός και ότι η ζάχαρη όχι μόνον παχαίνει, αλλά αλλάζει τον μεταβολισμό του σώματος, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, διαταράσσει την ορμονική ισορροπία και βλάπτει το ήπαρ.

Οι βλάβες αυτές αντανακλούν τις επιδράσεις της υπερκατανάλωσης αλκοόλ – το οποίο, σημειώνουν, προέρχεται από αποσταγμένα σάκχαρα.

Οι συγγραφείς του άρθρου, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Λάστιγκ, ειδικό σε θέματα παιδικής παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, λένε πως όπως το αλκοόλ, έτσι και η ζάχαρη διατίθεται ευρέως, είναι τοξική, εύκολα καταχρώμενη και επιβλαβής για την κοινωνία.

Επιπλέον, είναι απίθανο να αποδώσει η διδασκαλία των παιδιών για την υγιεινή διατροφή και την άσκηση και αντ’ αυτού η λύση είναι η φορολογία και ο περιορισμός της διαθεσιμότητάς της.

Οι επιστήμονες συνιστούν να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι που θα διπλασιάσουν την τιμή των αναψυκτικών με ζάχαρη, να επιτρέπεται η πώλησή τους μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 17 ή 18 ετών και να εφαρμοστούν αυστηροί νόμοι όσον αφορά τους αυτόματους πωλητές τροφίμων σε σχολεία και σνακ μπαρ.

«Δεν μιλάμε για απαγόρευση. Δεν υποστηρίζουμε μια τεράστια εισβολή του κράτους στη ζωή των ανθρώπων», δήλωσε η δρ Λόρα Σμιτ, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, και μία εκ των συγγραφέων του άρθρου.

«Αυτό που θέλουμε είναι να αυξήσουμε τις επιλογές του κόσμου, καθιστώντας πιο εύκολα προσβάσιμα και πιο φθηνά τα τρόφιμα που δεν περιέχουν ζάχαρη».

Το άρθρο αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση ζάχαρης έχει τριπλασιαστεί τα 50 τελευταία χρόνια και ότι πλέον υπάρχουν περισσότεροι παχύσαρκοι παρά υποσιτισμένοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ