Επιστροφή χρέους… Το Πολυτεχνείο γιορτάζει στο Μέτσοβο!

ALOGO EMP

ALOGO EMP

Πριν από 180 χρόνια, το 1837, το Πολυτεχνείο ξεκινούσε την πορεία του ως κυριακάτικο σχολείο μαστόρων, στεγαζόμενο σε μια νεοκλασική κατοικία στην οδό Πειραιώς. Την ίδια περίοδο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, Έλληνες με καταγωγή από το Μέτσοβο αναπτύσσουν πολύ σημαντική εμπορική δραστηριότητα. Έρχονται σε επαφή με τις εξελίξεις στη βιομηχανία, βλέπουν πως ξεκινά να αναπτύσσεται ο σύγχρονος κόσμος.

Οι Μετσοβίτες της Αλεξάνδρειας θέλουν να δουν και τη νεοσύστατη Ελλάδα να γίνεται μια ισχυρή χώρα και πιστεύουν ότι η βιομηχανία και η τεχνολογική ανάπτυξη αποτελούν τις βάσεις για αυτό.

Σε αντίθεση με την κύρια τάση της εποχής, αποφασίζουν να διαθέσουν τεράστια, για την εποχή, χρηματικά ποσά για την υποστήριξη του Πολυτεχνείου. Ο Νικόλαος Στουρνάρης, πρώτος, οραματίζεται το κυριακάτικο σχολείο μαστόρων να γίνει «εν λαμπρόν Πολυτεχνείον». Ακολουθούν το ζεύγος Μιχαήλ και Ελένης Τοσίτσα και ο Γεώργιος Αβέρωφ. Το παράδειγμά τους ακολουθούν και άλλοι Μετσοβίτες ευεργέτες, όπως ο Δημήτριος Θωμαϊδης.

Με τις δωρεές τους, το Ίδρυμα μεταφέρεται από την κατοικία της Πειραιώς στο εμβληματικό συγκρότημα της Πατησίων, αποκτά εξοπλισμό, εργαστήρια, τυπογραφείο, βιβλία, καλλιτεχνικές συλλογές.

Έτσι, βάζουν τα θεμέλια ενός ισχυρού και διεθνούς φήμης ανώτατου τεχνολογικού Ιδρύματος, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπως το ξέρουμε σήμερα.

Το Ε.Μ.Π. δεν ξεχνά τους μεγάλους ευεργέτες και ιδρυτές του.

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυσή του, θα πραγματοποιηθεί στο Μέτσοβο, στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή των Μετσοβιτών ευεργετών στην ίδρυση και την ανάπτυξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου».

Η εκδήλωση στοχεύει στην ανάδειξη της προσφοράς των Μετσοβιτών ευεργετών του Ε.Μ.Π. και την ενίσχυση της συλλογικής μνήμης του Πολυτεχνείου ως προς αυτό το κομβικό για την ιστορία του Ιδρύματος ζήτημα.

Το Ε.Μ.Π., επιστρέφοντας μέρους του χρέους του στη γη των ιδρυτών και μεγάλων ευεργετών του, αναπτύσσει πολυσχιδή δράση στο πλευρό της ηπειρώτικης κοινωνίας μέσω του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών».

Στο πλαίσιο των συστηματικών προσπαθειών που καταβάλλει το Ε.Μ.Π. για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν, επίσης, τα πρόσφατα αποτελέσματα έρευνας του μεταπτυχιακού προγράμματος για το πώς αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία την αναστήλωση του Γεφυριού, δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του εμβληματικού μνημείου.

{jathumbnail off}