Επιχείρηση… αναγέννησης ενός σπουδαίου αρχοντικού!

Σε πλήρη εξέλιξη είναι πλέον οι εργασίες στερέωσης και διάσωσης ενός σπουδαίου αρχοντικού των Ιωαννίνων. Ενός μοναδικού αρχοντικού. Ο λόγος για το Σπίτι του Δεσπότη όπως είναι γνωστό σήμερα, αρχοντικό Χουσείν Μπέη, όπως ήταν γνωστό για πολλές δεκαετίες. Η αρχή για την αναγέννηση ενός ιστορικού κτιρίου της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας.

Το πρώτο βήμα για την διάσωση του κτιρίου έγινε με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Το πιο καθοριστικό είναι αυτό που γίνεται τώρα με την έναρξη των εργασιών, των πρώτων από την λήξη του πολέμου, όταν το κτίριο εγκαταλείφθηκε.

Το συνολικό ποσό που διατίθεται ανέρχεται στις 300 χιλιάδες ευρώ και σκοπός είναι μέχρι το τέλος του 2019 να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στερέωσης του κτιρίου, οι επεμβάσεις στη στέγη και άλλες διασωστικές παρεμβάσεις ενώ παράλληλα θα εκπονηθούν οι μελέτες για την οριστική αποκατάσταση.

«Με την προγραμματική σύμβαση που έγινε μπαίνουν οι βάσεις για την αποκατάσταση του αρχοντικού, ενός σπάνιο αρχοντικού που όμοιό του δεν υπάρχει στην πόλη», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ.

Στην παρούσα φάση λοιπόν μέλημα όλων είναι να διασωθεί το αρχοντικό και μετά το πέρας των εργασιών θα εξεταστούν οι δυνατότητες αξιοποίησής του, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μοναδικό πολιτιστικό χώρο για τα Γιάννινα.

Η Οικία Χουσείν Μπέη (Σπίτι του Δεσπότη) είναι ένα δείγμα αστικού, Ηπειρώτικου αρχοντόσπιτου, του τέλους του 18ου αιώνα.

Είναι το μόνο αρχοντόσπιτο που σώθηκε στα Ιωάννινα από την καταστροφική πυρκαγιά του 1820, χάρις στους εκτεταμένους αμπελώνες που το περιέβαλλαν.

Κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και επί τουρκοκρατίας ανήκε στην οικογένεια του Χουσεΐν-Μπέη και αποτελεί προϊόν ανταλλάξιμων οθωμανικών ιδιοκτησιών, (τελευταίος ιδιοκτήτης Μπεχρή-Αχμέτ Μπεκήρ μέχρι το 1924).

Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων ( 1913) περιήλθε στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδος και στη συνέχεια, με αγοραπωλησία, στην Εκπαιδευτική Επιτροπή των Αγαθοεργών Καταστημάτων, κατά τα έτη 1927-1929 υπό την εποπτεία της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Το αρχοντικό για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η έδρα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και σε αυτό οφείλεται η ονομασία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ