Επτά άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα μιλούν για την δική τους καθημερινότητα…

Επτά άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, κτηνοτρόφοι, αγρότες, πατατοπαραγωγοί, αμπελουργοί, μετακινούμενοι, μεταφέρουν σε αδρές γραμμές τα προβλήματα του κλάδου και εκπέμπουν μήνυμα κινδύνου… Είναι από αυτούς που κρατούν ακόμη ζωντανά ορισμένα από τα χωριά του Νομού Ιωαννίνων και παλεύουν κόντρα στην ερήμωση, την έλλειψη γιατρού ακόμη και σχολείου.

Το κοστολόγιο έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Πετρέλαιο και ρεύμα κάνουν την καθημερινότητα δυσβάσταχτη.. Καιρικές συνθήκες και ζημιές.. Επιδοτήσεις που καθυστερούν..

Όλα αυτά συνθέτουν ένα αβέβαιο μέλλον.

Αυτά που κάνουν τον αγρότη Μιλτιάδη Μπούκα να δηλώνει «εν δυνάμει» αγρότης αφού  δεν ξέρει αν μέχρι του χρόνου θα έχει καταφέρει να επιβιώσει.

Βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στο μπλόκο Καλπακίου. Από την κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων τονίζει πως «αν λείψουν οι αγρότες οι πολίτες δεν θα έχουν κυριολεκτικά τι να φάνε».

«Στο Καλπάκι μουδιάσαμε όταν ήρθε η αστυνομία να μας πει ότι θα μας συλλάβουν και θα μας πάρουν τα τρακτέρ. Πρέπει να είμαστε περισσότεροι και πιο οργανωμένοι γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε. Να σηκωθούμε όρθιοι και να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εμάς..».

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό του Πωγωνίου δραστηριοποιείται ο Γιώργος Λυκομάνης. «Δεν βγήκαμε στους δρόμους επειδή θέλαμε να ταλαιπωρήσουμε κόσμο. Βγήκαμε επειδή αργοσβήνουμε. Είμαστε οι τελευταίοι που ζούμε στα χωριά μας και έχουμε αυτή την δουλειά» αναφέρει και τονίζει πως με την υποβάθμιση των σχολείων οι οικογένειες θα αναγκαστούν να αφήσουν τους τόπους τους ή να «σπάσουν» ώστε τα παιδιά τους να έχουν το δικαίωμα στη μόρφωση.

Παπατοπαραγωγός στην Χρυσοβίτσα είναι ο Περικλής Παλαιοπάνος. Αυτό που διαπιστώνει είναι το τεράστιο κόστος παραγωγής. Η τιμή του πατατόσπορου εκτοξεύεται φέτος στο 1,70 ευρώ το κιλό. Πάνω από χίλια ευρώ για ένα στρέμμα καλλιέργειας. «Πως θα καλλιεργήσουμε τη γη μας με αυτές τις τιμές.. Μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα η κατάσταση είναι τραγική.. Αν δεν ρίξουν τους φόρους στο πετρέλαιο δεν βγαίνει», σημειώνει.

Ο Ηλίας Αγόρος εκπροσωπεί τον Αμπελουργικό Σύλλογο της Ζίτσας. Η αμπελουργική ζώνη συρρικνώνεται. Ο περονόσπορος άφησε ζημιές και πληγές. «Η αμπελουργία φθίνει. Οι ζημιές είναι μεγάλες. Οι αγώνες μας δεν πρέπει να σταματήσουν» αναφέρει.

Νέα στην ηλικία και το επάγγελμα η Νικολέτα Λαδιά. Μπήκε στο πρόγραμμα μαζί με άλλους που πίστεψαν στον πρωτογενή τομέα. «Σήμερα διαπιστώνουμε ότι τα  χρήματα του προγράμματος δεν επαρκούν. Δεν ξέρουμε πως θα κλείσει και δεν αποκλείεται όλοι οι νέοι να εγκαταλείψουμε» τονίζει.

Ο Γιάννης Δεκόλης εκπροσωπεί τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους της περιοχής. Για την συγκεκριμένη κατηγορία το κόστος από το ρεύμα και το πετρέλαιο είναι τεράστιο. «Υπάρχει πρόβλημα και για αυτό γίνονται οι κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να ελέγξει την αγορά και τις επιδοτήσεις. Είναι θεσμικά ζητήματα. Οι μετακινούμενοι έχουμε τεράστια έξοδα και εκεί απαιτούνται λύσεις» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Χάρης Λιούρης καυτηριάζει για μία ακόμη φορά τα λάθη που έγιναν στην καταβολή των επιδοτήσεων και τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να περιοριστεί το κόστος από το ρεύμα και το πετρέλαιο. «Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Πρέπει να σκύψει η κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα της χώρας. Χωρίς αγρότες δεν μπορούμε να υπάρξουμε..» αναφέρει.