Με δεδομένο ότι το συνολικό δυναμικό της χώρας αριθμεί 9.500 ξενοδοχειακές μονάδες όλων των κατηγοριών, τα 7 στα 10 ξενοδοχεία βρίσκονται προ της κατάρρευσης.
Την αποκάλυψη έκανε, χθες, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Τσακίρης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Re-Thinking Greece – Ελληνικός Τουρισμός 2013 – Η αξιοποίηση των ερευνητικών εργαλείων για μια στοχευμένη στρατηγική Marketing».
Συγκεκριμένα ο κ. Τσακίρης ανέφερε πως μπορεί η τουριστική κίνηση να αυξάνεται, όμως ο ανταγωνισμός -σε διεθνές επίπεδο- είναι ιδιαίτερα σκληρός και σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Είναι λοιπόν απαραίτητο πριν από κάθε δημοσιονομική απόφαση για επιβολή φόρων, αυξήσεων και όποιων άλλων υποχρεώσεων επιβάλλονται στις τουριστικές επιχειρήσεις, να συνεκτιμάται το διεθνές περιβάλλον και οι όροι με τους οποίους οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν.
Εάν αλόγιστα επιβαρύνονται διαρκώς με φόρους και υποχρεώσεις και σε συνδυασμό με τα διαχρονικά εγγενή μας προβλήματα, θα καταλήξουμε να έχουμε μια ευημερία του αριθμού αφίξεων τουριστών στη χώρα μας, σε ένα περιβάλλον πλήρους οικονομικής αναποτελεσματικότητας και συγχρόνως σε αμφιβολία τη βιωσιμότητα των 6.000-7.000 ξενοδοχείων μικρής και μεσαίας δυναμικότητας σε όλη τη χώρα».
Μάλιστα ο κ. Τσακίρης ανέφερε χαρακτηριστικά: τα 16-17 εκατ. τουριστών που έρχονται στη χώρα μας δεν λύνουν αυτόματα το πρόβλημα και αυτό επειδή οι τιμές είναι κατά πολύ μειωμένες, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός έχει εξαφανιστεί.
«Η Εργατική Εστία έχει καταργηθεί, πολλές τουριστικές περιοχές έχουν απαξιωθεί, η παράνομη ενοικίαση ιδιωτικών καταλυμάτων έχει αυξηθεί δημιουργώντας υστέρηση στα κρατικά έσοδα από 7% έως 9%».
Η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, από την πλευρά της υπογράμμισε:
«Στόχος του υπουργείου είναι μέσα στα επόμενα χρόνια η χώρα να βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Για τον λόγο αυτόν επενδύουμε σε όλες τις δραστηριότητες που θα αναδείξουν μια νέα Ελλάδα».