Σε πονοκέφαλο διαρκείας εξελίσσεται η ακρίβεια στα τρόφιμα, με τον πληθωρισμό να «τρέχει» με αμείωτη ένταση στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open TV, νέες ανατιμήσεις αναμένονται τον Ιούλιο σε βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Ενδεικτικά, αναμένονται αυξήσεις:
-33% στην γραβιέρα
-15% στο ελαιόλαδο
-8% στα γαλακτομικά
-16% στα απορρυπαντικά πιάτων
-20% στις μαρμελάδες
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στο 10,4%, από 9,8% τον Μάιο, αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία που είχε επικρατήσει στους πρώτους μήνες του 2023.
Οι πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα αλλάζουν και τις συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 48,3% έχει μειώσει το ντελίβερι και τα έτοιμα γεύματα, καθώς ένας στους δύο μαγειρεύει πλέον σπίτι του, ενώ 4 στους 10 έχουν κόψει και το αλκοόλ.