Μία εκκρεμότητα δύο και πλέον ετών μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων έκλεισε. Αυτή αφορούσε την παράδοση των οικονομικών καταστάσεων από το 2019 μέχρι το 2022, οι οποίες έπρεπε να βρισκόταν στα χέρια του Αναγκαστικού Συνδέσμου από την στιγμή που έγινε και η μεταφορά του εργοστασίου απορριμμάτων.
Αυτό όμως και άγνωστο για ποιους λόγους δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα. Όπως μάλιστα αναφέρθηκε χρειάστηκε να σταλούν αρκετά έγγραφα από τον Φορέα ώστε η Περιφέρεια να παραδώσει τις οικονομικές καταστάσεις και τον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό όπου πλήρωναν οι Δήμοι ώστε εκείνη με την σειρά της να αποδίδει τις εισφορές στο εργοστάσιο.
Οι οικονομικές καταστάσεις και οι ισολογισμοί των δύο προηγούμενων ετών ήρθαν προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο και κάτω από την πίεση που δημιουργεί ο χρόνος καθώς αποτελούν προϋπόθεση ώστε ο Φορέας να πιστοποιηθεί από την Ρυθμιστική Αρχή.
Από τα οικονομικά στοιχεία που παρέδωσε η Περιφέρεια στον ΦΟΔΣΑ προκύπτει ότι ορισμένοι δήμοι έχουν επιστροφή χρημάτων ενώ άλλοι έχουν οφειλές και μάλιστα όχι μικρές.
Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει επιστροφή 167 χιλιάδων, ο Δήμος Ζίτσας έχει επιστροφή 15 χιλιάδων, ο Δήμος Πωγωνίου έξι χιλιάδες, ο Δήμος Κόνιτσας 21 χιλιάδες, ο Δήμος Δωδώνης 19 χιλιάδες, ο Δήμος Ζαγορίου τρεις χιλιάδες, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων δύο χιλιάδες, Κεντρικών Τζουμέρκων τρεις χιλιάδες, Σουλίου εννέα χιλιάδες, οι Φιλιάτες οκτώ χιλιάδες, και ο Δήμος Πρέβεζας 46 χιλιάδες ευρώ.
Αντίθετα ο Δήμος Μετσόβου οφείλει 143 χιλιάδες, ο Δήμος Άρτας 354 χιλιάδες , ο Δήμος Ζηρού 271 χιλιάδες, ο Δήμος Σκουφά 174 χιλιάδες, ο Δήμος Καραισκάκη 71 χιλιάδες, Ηγουμενίτσας 297 χιλιάδες και Πάργας 406 χιλιάδες.
Συνολικά και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Νίκο Γεωργάκο οι οφειλές από το διάστημα όπου η διαχείριση του εργοστασίου ήταν στον έλεγχο της Περιφέρειας, ανέρχονται στο 1,4 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτά τα χρήματα θα βεβαιωθούν στους ΚΑΠ για να μπορέσουν να αποπληρωθούν σε δόσεις. «Αυτά τα χρήματα θα έρθουν στα ταμεία του ΦΟΔΣΑ και θα μπουν στον προϋπολογισμό του 2025 οπότε θα πληρωθούν και οι οφειλές προς τους Δήμους» ανέφερε ο κ. Γεωργάκος.
Οι Δήμοι που είχαν οφειλές και μετά το 2022, όταν δηλαδή πέρασε η πλήρης διαχείριση στον ΦΟΔΣΑ, καταβάλουν σε δόσεις είτε από τους ΚΑΠ, είτε από τα ανταποδοτικά τέλη.
Πέρα από αυτούς που ήδη έχουν ρυθμίσει κινήθηκε η διαδικασία για την παρακράτηση από τους ΚΑΠ και για άλλους Δήμους. Ο ΦΟΔΣΑ απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να γίνει παρακράτηση καθώς οι οφειλές του Δήμου Μετσόβου ανέρχονται στις 354 χιλιάδες, του Δήμου Άρτας στις 465 χιλιάδες, της Ηγουμενίτσας στις 370 χιλιάδες, του Ζηρού στις 748 χιλιάδες, των Φιλιατών στις 178 και της Πάργας στις 573 χιλιάδες.
«Με λίγα λόγια στέλνουμε για είσπραξη ένα ποσό που ανέρχεται στα 4,7 εκατομμύρια. Τακτοποιούμε τις υποχρεώσεις γιατί τα χρήματα που μας οφείλουν οι συγκεκριμένοι δήμοι πρέπει να εισπραχθούν. Δεν έχουμε οφειλές καθώς καλύφθηκαν από τις εισφορές των υπολοίπων δήμων. Ελπίζουμε ότι από το 2025 θα έχουμε και μία τιμολογιακή πολιτική ευνοϊκότερη για όλους» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Φορέα και Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος.
Ερωτήματα και επιφυλάξεις
Σειρά ερωτημάτων για τις οικονομικές εκκρεμότητες που ήρθαν από την Περιφέρεια έθεσε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, θυμίζοντας ότι ήταν από κείνους που επέμεναν ώστε να υπάρχει σαφή εικόνα για τα οικονομικά.
«Πέρασαν δύο χρόνια, έχουμε εγκρίνει δύο φορές τιμολογιακή πολιτική σε θολό τοπίο και βλέπουμε κάποιοι δήμοι να μην έχουν πληρώσει και οι καλοπληρωτές να καλύπτουν τα κενά. Με καθυστέρηση δύο ετών δόθηκαν τα στοιχεία από την Περιφέρεια και το καλωσορίζω» ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης και στη συνέχεια έθεσε ερωτήματα στους ορκωτούς υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια Ηπείρου έπρεπε αμελητί να παραδώσει στον ΦΟΔΣΑ πέραν των εγκαταστάσεων και τους λογαριασμούς που εξυπηρετούσαν τις εγκαταστάσεις.
Οι ορκωτοί λογιστές ανέφεραν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα με σχετικό πρωτόκολλο από την Περιφέρεια παραδόθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2024 και τα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν, παραδόθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου. Το υπόλοιπο του ταμειακού διαθεσίμου που παρελήφθη από την Περιφέρεια ανέρχεται στις 818 χιλιάδες ευρώ.
Προέκυψε ακόμη ότι ο Φορέας έχει ανοιχτές δικαστικές διαμάχες με τις απαιτήσεις να φτάνουν περίπου στα πέντε εκατομμύρια. Άνω των τριών εκατομμυρίων είναι το ποσό που βρίσκεται σε διαιτησία με το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων και αποτελεί κι αυτό κληρονομιά από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση ο Δήμαρχος Δωδώνης ευθέως υποστήριξε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός της Περιφέρειας εξυπηρέτησε και ανάγκες πέραν του εργοστασίου. «Είμαι βέβαιος ότι ο ειδικός λογαριασμός που τηρούνταν για να εξυπηρετεί το εργοστάσιο έχει εξυπηρετήσει κι άλλες ανάγκες. Πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα για το τι εισέπραξε και τι πλήρωσε ο συγκεκριμένος λογαριασμός ως τις 5 Σεπτεμβρίου του 2022» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντακαλέτσης, με τον Πρόεδρο του Φορέα Νίκο Γεωργάκο να απαντά ότι υπάρχουν όλα τα εξτρέ.