Αυξάνεται σημαντικά το ποσό του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για ορισμένους σπουδαστές. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αυξάνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ ετησίως και 2.500 σε περίπτωση συγκατοίκησης, από το τρέχον σχολικό έτος.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους λόγω της αναπροσαρμογής των ποσών αυτών . Επίσης επισημαίνεται πως το μέτρο αυτό αφορά τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την κύρια κατοικία των γονιών τους. Υπενθυμίζεται δε πως αυτό δεν αφορά όσους σπουδάζουν για δεύτερο πτυχίο, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό.
Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Τι ίσχυε μέχρι στιγμής
Α. Οι δικαιούχοι
Μέχρι τα έως τώρα δεδομένα οι δικαιούχοι του επιδόματος θα έπρεπε να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις και κριτήρια:
Θα έπρεπε να είναι κάποιος Έλληνας ή Ελληνίδα υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπηκοότητα αφορούσε μόνο τον ίδιο φοιτητή και όχι τους γονείς/ κηδεμόνες σου.
Είναι απαραίτητο να έχεις Α.Φ.Μ. , καθώς και Ακαδημαϊκή Ταυτότητα σε ισχύ.
Θα έπρεπε να έχει κανείς καταθέσει τη φορολογική δήλωση της προηγούμενης χρονιάς ειδάλλως η αίτησή του θα απορρίπτονταν αυτόματα.
Στη συνέχεια οι γονείς του, δηλαδή τα άτομα που θεωρείται, νομικά, πως επιβαρύνεις οικονομικά ως φοιτητής/-τρια σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167), θα έπρεπε να υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα. Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει γονέων, το επίδομα το δικαιούνταν ο γονέας που εμφάνιζε στη δική του φορολογική δήλωση τον φοιτητή/ την φοιτήτρια, ως προστατευόμενο μέλος.
Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος μπορούσε να θεωρηθεί και ο ίδιος, ως φοιτητής, αν ίσχυε κάτι από τα παρακάτω:
Ήταν ορφανός και από τους δύο γονείς
Οι γονείς του ήταν κάτοικοι εξωτερικού
Ήταν άνω των 25 ετών
Ήταν υπόχρεος/-η σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δε θεωρούνταν προστατευόμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167)
Β. Οι αιτήσεις
Υπενθυμίζεται μέχρι τώρα η αίτηση υποβάλλονταν από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βάρυνε ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167). Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος ήταν ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και ο οποίος τον εμφάνιζε ως προστατευόμενο μέλος. Κατ” εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:
α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή
β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή
γ) είναι πάνω από 25 ετών ή
δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).
Για την είσοδό του στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) έπρεπε να χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet. Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του. Ο αιτών συμπλήρωνε υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:
α) τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή,
β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του ιδίου, του/της έτερου γονέα (σε περιπτώσεις διαζευγμένων, θανόντων ή άγαμων γονέων, το αντίστοιχο πεδίο παραμένει κενό) και του φοιτητή εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ή μόνο το Α.Φ.Μ. του ιδίου και του/της συζύγου του στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής (σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας),
γ) τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου,
δ) τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).
Στην περίπτωση συγκατοίκησης, συμπληρώνονταν και :
ε) o αριθμός της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή,
στ) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του συγκατοικούντος φοιτητή,
ζ) ο Α.Φ.Μ. του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή