Η φωνή από τις ακριτικές περιοχές των Φιλιατών και του Πωγωνίου μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στις στρατιωτικές μονάδες και το κλείσιμο μονάδων στην μεθόριο.
Η συζήτηση υπήρξε μαραθώνια με την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Φιλιατών και κατοίκων, οι οποίοι ήδη προχώρησαν σε έναν κύκλο κινητοποιήσεων και αναμένεται να συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία ζητά να μην υπάρξει κλείσιμο μονάδων ειδικά στους Φιλιάτες και την Κόνιτσα καθώς θα επιδεινωθεί το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων ενώ δικαιούται να έχει Κέντρα Νεοσυλλέκτων στα Ιωάννινα και την Άρτα, όπου οι εγκαταστάσεις είναι άριστες.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οφείλει να λάβει υπόψιν του τις παραμέτρους αυτές και να μην περιλάβει άλλες μονάδες της Ηπείρου στο σχέδιο κλεισίματος ενώ ακόμη ζητά να καλυφθούν τα κενά στα συνοριακά τμήματα φύλαξης.
«Οι Φιλιάτες, το Πωγώνι και η Κόνιτσα εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Γίνεται προσπάθεια από όλους να κρατήσουμε τις περιοχές ζωντανές αλλά η πολιτεία δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Από την μία μας λέει ότι κρατάμε Θερμοπύλες και από την άλλη βλέπουμε να μας εγκαταλείπει» ανέφερε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
Ο Δήμαρχος Φιλιατών Βασίλης Τζίγκος τόνισε ότι το στρατόπεδο αποτελεί το Τάγμα αποτελεί την μοναδική έκφανση του κράτους που υπάρχει στην περιοχή του. Αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για να του μεταφερθεί το αίτημα παραμονής του στρατοπέδου με τον κ. Δένδια να αντιπροτείνει την παραχώρηση του ακινήτου στο Δήμο. «Του είπα να το κρατήσει… Μετά πήγαμε στην Αθήνα, κάναμε μία πολιτισμένη διαμαρτυρία.. Ήμασταν πέντε δήμαρχοι από την Ήπειρο και ήρθε στην πύλη ένας υπάλληλος για να παραλάβει το ψήφισμα» ανέφερε και κατέληξε πως αν φύγει το τάγμα θα είναι μια μαχαιριά για την περιοχή.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης αναφέρθηκε επίσης στην περίφημη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σημειώνοντας ότι ήταν ανένδοτος στο κλείσιμο του στρατοπέδου. Εκεί πήρε την πρωτοβουλία και έκανε την πρόταση για μία άλλη λειτουργία, στα νέα δεδομένα του στρατού, που θα διασφαλίζει την συνεχή παρουσία του στρατοπέδου με το κόστος της αναβάθμισης να το αναλαμβάνει η Περιφερειακή Ενότητα.
«Έστειλα γραπτώς την πρόταση και την στηρίζω ακόμη. Ήταν η λογική της ανάγκης.. Αν γίνει αποδεκτή τότε θα έρθει εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και είτε θα το αποδεχθούμε, είτε όχι» τόνισε.
«Η πρόταση για τα στρατόπεδα αφορά κι άλλα στην Ήπειρο, όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν μιλάμε για τις ακριτικές περιοχές. Ομόθυμα θα πρέπει να ζητήσουμε την παραμονή των μονάδων» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Στέφος.
«Δεν μπορεί η μεθόριος να μείνει χωρίς στρατό.. Αν έχει αλλάξει το δόγμα να μας το πούνε.. Δεν μπορούμε να δεχθούμε κανένα κλείσιμο» σημείωσε ο Στέφανος Ζούμπας.
Κάθετα αντίθετος δήλωσε και ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Υφαντής τονίζοντας πως η μεθόριος έχει ανάγκη από στήριξη.
Ο Κώστας Κωτσαντής εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσε ότι τα στρατόπεδα πρέπει να παραμείνουν και καυτηρίασε τις πολιτικές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είναι ευθυγραμμισμένες με αυτές του ΝΑΤΟ.
Στο πλευρό των κατοίκων και των Δήμων που αντιδρούν τάχθηκε και ο Λάμπρος Γεωργόπουλος .
Ήταν από τις λίγες συνεδριάσεις που τοποθετήθηκε μεγάλος αριθμός περιφερειακών συμβούλων με όλους να συμφωνούν στην ανάγκη παραμονής των στρατοπέδων αλλά και ενίσχυσης των τμημάτων συνοριακής φύλαξης τα οποία φυλλοροούν.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε προβληματισμένος από τις εξελίξεις και τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι μονάδες ως έχουν σήμερα.