Δεκαέξι πολιτιστικά, μορφωτικά και αθλητικά σωματεία του Ζαγορίου, με κοινή τους ανακοίνωση, ζητούν την αναστολή των εργασιών στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Σε επιστολή τους την οποία απευθύνουν προς τους δημάρχους της περιοχής, την Περιφέρεια, τα Υπουργεία κι άλλους αναλύουν τους λόγους και εκφράζουν σειρά ερωτημάτων.
Τo Zαγόρι, όπως αναφέρουν, ανήκει σε μία περιοχή σπάνιας πολιτισμικής και περιβαλλοντικής σημασίας και συμπεριλαμβάνει 46 παραδοσιακούς οικισμούς. Η περιοχή αυτή αποτελεί τον βασικό κορμό του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και μάλιστα βρίσκεται σε ζώνη με την υψηλότερη βιολογική ποικιλότητα και επομένως αυστηρότερης προστασίας. Καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, ένα μεγάλο μέρος του Εθνικού Δρυμού Πίνδου- Βάλια Κάλντα και εξ ολοκλήρου ή τμήματα από επτά περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, μέσα στο οποίο ενδημούν σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Επίσης, ένα μεγάλο τμήμα του Ζαγορίου, περισσότερο από το μισό, συμπεριλαμβάνεται στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Βίκου–Αώου, το οποίο είναι ένα από τα πέντε αναγνωρισμένα Γεωπάρκα από την UNESCO στην Ελλάδα.
Τελευταίως, όλη η κοινωνία της περιοχής έχει προβληματιστεί έντονα σχετικά με τις μελέτες και τις έρευνες για ύπαρξη υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου καθώς και για τις πιθανές δραστηριότητες εξόρυξης, διότι δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως εκ τούτου, επικρατεί μεγάλη σύγχυση και εύλογη ανησυχία από την πλευρά των κατοίκων της περιοχής σε σχέση με τις περιβαλλοντικές, και όχι μόνο, επιπτώσεις που θα έχουν οι εργασίες, δεδομένου ότι έχει ήδη ξεκινήσει η αποψίλωση δασικών εκτάσεων στον Δήμο Ζίτσας και πρόκειται να συνεχιστεί και σε όμορους Δήμους. Έτσι, είναι λογικό να τίθενται τα εξής ερωτήματα τα οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμα για το μέλλον της περιοχής και των κατοίκων της.
Ποιος είναι ο σχεδιασμός της πολιτείας για την περιοχή του Ζαγορίου και της Ηπείρου γενικότερα; Είναι η ανάπτυξη βασισμένη στην παρθένα φύση, τα καθαρά νερά, τα αιωνόβια δάση, την πολιτιστική κληρονομιά, τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, τον εναλλακτικό τουρισμό (αγροτουρισμό, οικοτουρισμό, γεωτουρισμό, ορειβατικό, περιπατητικό, κ.α.)
ή στην εξόρυξη υδρογονανθράκων; Μπορούν αυτές οι δύο διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις να συνυπάρξουν;
Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων;
Επηρεάζει η εξόρυξη υδρογονανθράκων τη σεισμικότητα μιας ήδη σεισμογενούς περιοχής;
Ποιες οι επιπτώσεις σε περίπτωση ατυχήματος και τι μέτρα έχουν προβλεφθεί για την αντιμετώπισή τους;
Τα εύλογα ερωτήματα χρήζουν άμεσης, επίσημης, αναλυτικής και αξιόπιστης ενημέρωσης από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Κυβέρνησης, προκειμένου να ακολουθήσει η επιβεβλημένη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.
Την ανακοίνωση υπογράφουν:
Σύλλογος Νέων Αρίστης
Μορφωτικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Πεδινών
Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων
Πολιτιστικός Σύλλογος Πανωσουδενιωτών
Πολιτιστικός Σύλλογος Βίτσας «Αλέξιος & Αγγελική Παπάζογλου»
Αδελφότητα Βίτσας Αθηνών
Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου «Ο Τσούφλης»
Μορφωτικός Σύλλογος Λάϊστας
Ορειβατικός Σύλλογος Λάϊστας
Ορειβατικός Σύλλογος Παπίγκου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ηλιοχωρίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Λεπτοκαρυάς
Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοδενδρίου «Αδελφών Ριζάρη»
Πολιτιστικός Σύλλογος Κήπων Ζαγορίου «Η Μπάγια»
Πολιτιστικός Σύλλογος Φραγκάδων
Πολιτιστικός Σύλλογος Νεγάδων «Χατζημάνθου Γκίνου»