Η ανάγκη στροφής, ενίσχυσης και στοχευμένων δράσεων στον πρωτογενή τομέα ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης, αναδείχθηκε στην διάρκεια στη διάρκεια του Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Γραφείου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.
Σε μία άρτια οργανωμένη εκδήλωση Έλληνες ευρωβουλευτές μετέφεραν κι ανέλυσαν τα δεδομένα της Κοινότητας, τους προβληματισμούς και τους στόχους, παρουσία των τοπικών αρχών και κατοίκων της περιοχής.
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, επεσήμανε την ανάγκη στήριξης της αιρετής Περιφέρειας από την πολιτεία αλλά και την ανάγκη της αποκέντρωσης ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αγροτική ανάπτυξη.
Η συνεργασία με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, η ενημέρωσή τους και η στήριξη από τις υπηρεσίες αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα για επιτυχία.
Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στα έργα και τις πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν μέσω των Κοινοτικών Προγραμμάτων και επεσήμανε ότι στα επόμενα χρόνια πρέπει να γίνει στροφή στην επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία.
Ο Δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος, με έναν μεστό χαιρετισμό, καλωσόρισε το φόρουμ στον τόπο του, σημειώνοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και αναβαθμίζουν την περιοχή.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα αποτελέσματα των συζητήσεων με τους παραχωρησιούχους για την προώθηση των μεγάλων οδικών αξόνων.
Ο κ. Καλογιάννης επανέλαβε πως δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στις συμβάσεις σε ό, τι αφορά το φυσικό αντικείμενο των τεσσάρων οδικών έργων ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον Ε-65 σημειώνοντας ότι πρόθεση είναι η κατασκευή στο σύνολό του αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο.
Στην ανάγκη αύξησης της αγροτικής παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα ώστε να δημιουργηθούν προυποθέσεις εξόδου από την κρίση και ανάπτυξης της χώρας, επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Γιώργος Παπαστάμκος.
Ο κ. Παπαστάμκος καυτηρίασε την απουσία εθνικού μοντέλου αγροτικής οικονομίας και επεσήμανε την ανάγκη για μετάβαση σε ένα περιφερειακό μοντέλο οργάνωσης.
Ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της χώρας είναι απολύτως συνδεδεμένη την στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη επιστημονικής στήριξης και πρόσβασης των αγροτών στις απαραίτητες γνώσεις μέσα από ένα ενιαίο μοντέλο ενημέρωσης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Δανέλλης υπογράμμισε πως το πρόβλημα της Ελλάδας εντοπίζεται στην τυποποίηση κι εμπορία και όχι στην παραγωγή των προϊόντων.
Το δεύτερο μέρος του Φόρουμ περιελάμβανε σεμινάριο για τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.
Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Τύπου και ΜΜΕ της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Carlos Martin, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Κώστας Τσουτσοπλίδης, παρουσίασαν τις χρήσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Επιτροπής και συγκεκριμένα παραδείγματα του τρόπου που η πολιτική επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο για τους δημοσιογράφους, αλλά και για το κοινό όφελος, προκειμένου να υπάρχει έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού για τις αποφάσεις και ενέργειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των άλλων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.