Φτηνό ρεύμα και πετρέλαιο για ν’ αντιμετωπιστεί η αιθαλομίχλη- Τεράστιοι οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία

Η μείωση της τιμής του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος μπορούν να δώσουν άμεση και ουσιαστική λύση στο οξύτατο πρόβλημα της αιθαλομίχλης που απειλεί την δημόσια υγεία και το περιβάλλον στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας, έγινε μία ουσιαστική και χρήσιμη συζήτηση καθώς παραβρέθηκε και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Κωνσταντίνος Κωστίκας.

Ο κ. Κωστίκας ανέλυσε διεξοδικά τους κινδύνους για την υγεία από την έκρηξη αιθαλομίχλης, κίνδυνοι που μπορεί να είναι άμεσοι αλλά και μακροπρόθεσμοι.

Σημειώνεται ότι στην επιτροπή προεδρεύει η επίσης Καθηγήτρια Ιατρικής Σταυρούλα Τσιάρα η οποία από την πλευρά αναγνωρίζει την οξύτητα του προβλήματος.

Σημαντικά στοιχεία κατέθεσε και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Κοινό των Ηπειρωτών Σάββας Δημητριάδης, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα και έχει παρέμβει και στο παρελθόν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η αιθαλομίχλη αποτελεί καθημερινό πρόβλημα για την πόλη των Ιωαννίνων κατά τους χειμερινούς μήνες. Η καύση ξύλων για θέρμανση, η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια λόγω οικονομικών δυσκολιών, είναι η κύρια αιτία της αιθαλομίχλης στην πόλη, η οποία κατατάσσεται στην κορυφή της χώρας όσον αφορά τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι μετρήσεις των αιωρούμενων μικροσωματίδιωνPM2.5 αποκαλύπτουν επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Οι συνέπειες περιλαμβάνουν την αύξηση των περιστατικών αναπνευστικών προβλημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων και καρκίνου του πνεύμονα. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης έχει ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας. Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, κυρίως του πνεύμονα.

Ο κ. Δημητριάδης πρότεινε άμεσα μέτρα προστασίας, όπως γενναία επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου θέρμανσης, δωρεάν ρεύμα για ευάλωτους συμπολίτες και ενημερωτική καμπάνια για μείωση της καύσης ξύλων. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για μια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση στην Ήπειρο για όλους τους πολίτες.

Στη συζήτηση τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων που επιτρέπουν τη συμμετοχική παραγωγή ενέργειας μέσω καθαρών ή ανανεώσιμων πηγών, συμβάλλοντας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην ενίσχυση της ενεργειακής δημοκρατίας και στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, με τη συνεισφορά του κ. Κωστίκα και της κ. Τσιάρα, δύο έμπειρων καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναδείχθηκαν τα άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη μείωση της αιθαλομίχλης.

Συγκεκριμένα:

1.            Η σημαντική μείωση των μικροσωματίδιων PM2.5 θα μειώσει τα περιστατικά αναπνευστικών και καρδιοαγγειακών παθήσεων, περιορίζοντας τον κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς και ασθενειών όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

2.            Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα, καθιστώντας τον ασφαλέστερο για όλους, ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας. Επίσης, θα συμβάλλει στην πρόληψη πρόωρων θανάτων από καρδιοαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με χιλιάδες πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

3.            Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα θα έχει θετική επίδραση στο φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής.

Τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου αναγνώρισαν τη σοβαρότητα του προβλήματος και συμφώνησαν να συνεχιστεί η συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση, με στόχο την κατάρτιση κοινής εισήγησης για το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σκοπός είναι να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την εφαρμογή μέτρων που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική μείωση της αιθαλομίχλης, στη δημιουργία ενός υγιούς και βιώσιμου περιβάλλοντος για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, καθώς και στην κάλυψη των αναγκών θέρμανσης για όλους τους πολίτες.