Αλλαγή φιλοσοφίας στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να υπάρξει αναγέννηση του ΕΣΥ προτείνει ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Ιωαννίνων Γιάννης Τσίμαρης.
Ο κ. Τσίμαρης, γιατρός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταθέτει θέσεις και προτάσεις σε άρθρο του.
Το άρθρο
Οι τελευταίες εξελίξεις με τα απανωτά επεισόδια δυσλειτουργίας του ΕΚΑΒ αναδεικνύουν την υποχώρηση της λειτουργίας του ΕΣΥ σε όλες του τις διαστάσεις. Είναι αποτέλεσμα μιας προδιαγεγραμμένης πορείας. Η μεγαλύτερη και πιο πετυχημένη μεταρρύθμιση της μεταπολίτευσης, το ΕΣΥ, αφέθηκε στη μοίρα του. Καθοριστικά, για την αποφυγή της κατάρρευσης συνέβαλλε η αυταπάρνηση των εργαζομένων αλλά και το κουράγιο των πολιτών. Όμως η υποστελέχωση, η γήρανση, η καταπόνηση των εργαζομένων, η συνεχόμενη μείωση χρηματοδότησης έχουν οδηγήσει τα πράγματα στο απροχώρητο. Έλλειψαν ο πολιτικός σχεδιασμός, η στρατηγική, ο συντονισμός, οι σωστές κατευθύνσεις.
Η τελευταία προσπάθεια μεταρρύθμισης του ΕΣΥ έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 με την θέσπιση του ΕΟΠΥΥ, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκου.
Οι πολιτικές δυνάμεις που ανέλαβαν την εξουσία από τότε, δεν στήριξαν το ΕΣΥ από πολιτική επιλογή. Επί διακυβέρνησης Σύριζα παρόλο που η χώρα εξήλθε τον Αύγουστο του 2018 του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, διατηρήθηκε το ανώτατο όριο των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο 6% του ΑΕΠ και επιβλήθηκαν περικοπές δαπανών σε ολόκληρο τον τομέα της υγείας φτάνοντας στο ιστορικό χαμηλό 5% του ΑΕΠ το 2019, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.
Μετά την «έξοδο από τα Μνημόνια» τον Αύγουστο του 2018, που έγινε άρση του κανόνα 1:5 και έγινε 1:1 ο ΣΥΡΙΖΑ προσέλαβε ελάχιστους μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, κατά πολύ λιγότερους απ’ όσους συνταξιοδοτήθηκαν και εγκατέλειψαν το ΕΣΥ. Αντί μόνιμων προσλήψεων, η αναλογία συμβασιούχων γιατρών / μόνιμων γιατρών έφτασε στο υψηλότερο σημείο 2:5. Αυτή ήταν μια πολιτική επιλογή.
Η διακυβέρνηση από τον κ. Μητσοτάκη επέτεινε την απαξίωση του ΕΣΥ συντεταγμένα. Άφησε στην τύχη του ένα σύστημα υγείας υποστελεχωμένο και γερασμένο, οικονομικά στραγγαλισμένο, με τους νέους γιατρούς εκπατρισμένους κατά χιλιάδες.
Με την αναμονή των ραντεβού και των απεικονιστικών εξετάσεων να αγγίζουν μήνες. Με τις λίστες ντροπής των χειρουργείων να αγγίζουν σε πολλές κλινικές τους 12 μήνες αναμονής και παραπάνω «κλείνοντας το μάτι» στα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα.
Ένα σύστημα υγείας με τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία, δεύτερες από το τέλος μετά την Βουλγαρία.
Η απαξίωση και αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας.
Άφησαν το ΕΚΑΒ υποστελεχωμένο. Από τον στόλο του λείπουν τουλάχιστον 80 ασθενοφόρα για να φτάσουμε τα διεθνή στάνταρ και 700 διασώστες για να τα στελεχώσουν ενώ ήταν πολιτική επιλογή να υπάρχει κονδύλι για την δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που όμως δεν λειτουργεί, και την πρόσληψη 1000 ατόμων.
Κατήργησε οριστικά την συνταγογράφηση από ιδιώτες στους 2.500.000 ανασφάλιστους στερώντας τους το δικαίωμα επιλογής, μέτρο το οποίο έχει μηδενικό δημοσιονομικό όφελος.
Ψηφίζοντας το νόμο 4999/2022 της κυρίας Γκάγκα αδιαφορώντας προκλητικά για τη φιλοσοφία του ιδρυτικού νόμου για το ΕΣΥ 1397/1983 ( η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που δεν υπακούει στους νόμους του κέρδους, η προστασία της είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους που υλοποιείται από αποκεντρωμένο – δημοκρατικό ΕΣΥ…) έβαλε ταφόπλακα στον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του.
Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ετεροχρονισμένα ένα σύγχρονο ΕΣΥ. Το ότι ο βασικός σχεδιασμός είναι να διαχειριστεί τα προβλήματα και όχι να τα λύσει ,γίνεται προφανές από τους πόρους που σκοπεύει να διαθέσει: μόνο το 2% του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας όταν άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα στον Τομέα Υγείας όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία σκοπεύουν να δαπανήσουν 8 με 10% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην άμεση ανακατεύθυνση του 8% με 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να αναγεννηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να υπάρχουν υπηρεσίες για όλους τους πολίτες και κυρίως τους πιο ευάλωτους.
Γι’ αυτό λοιπόν, προτείνουμε:
• Προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και κατάργηση του άρθρου 10 του Νόμου 4999/2022
• Αναβαθμισμένο πλαίσιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
• Κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλη την Ελλάδα
• Μισθοί στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά
Η αποστολή ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι να γίνεται κάθε μέρα και καλύτερο, να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, έχοντας πάντα ως θεμελιώδεις τις αξίες της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η παροχή δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, είναι υποχρέωσή μας. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που σπάει τις ανισότητες. Μια διαγενεακή παρακαταθήκη για τους νεότερους. Για μας στο ΠΑΣΟΚ αξία έχεις μόνο ΕΣΥ.