Ο γάμος συγκαταλέγεται στα επτά μυστήρια της εκκλησίας. Αποτελεί τελετή με θρησκευτικό, ηθικό και κοινωνικό περιεχόμενο, στενά συνυφασμένη με τα ήθη, τα έθιμα και τις λαϊκές παραδόσεις. Με το γάμο νομιμοποιείται, εξυψώνεται και καθαγιάζεται η ισόβια κοινωνία βίου δυο φυσικών προσώπων. Ο θεσμός του γάμου είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, καθώς καθορίζει τη θέση των απογόνων και τη μεταβίβαση της περιουσίας. Πολλά έθιμα, λαϊκές δοξασίες αλλά και προκαταλήψεις συνδέονται με τη γαμήλια τελετή.
Ένα από τα έθιμα του γάμου με χρηστικό και συμβολικό περιεχόμενο αποτελεί οι γαμήλιες μπομπονιέρες, που προσφέρεται ως έκφραση ευχαριστιών από τους οικοδεσπότες στους προσκεκλημένους. Η λέξη προέρχεται ετυμολογικά από τη γαλλική λέξη bon-bon, που στα γαλλικά σημαίνει καραμέλες, τις οποίες συνήθιζε να προσφέρει στους καλεσμένους του ο Λουδοβίκος, βασιλιάς της Γαλλίας. Η λέξη bobonierre χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει τα δώρα του Λουδοβίκου που ήταν κατασκευασμένα από κρύσταλλα και περιείχαν καραμέλες.
Ωστόσο, το έθιμο της γαμήλιας μπομπονιέρας το βρίσκουμε για πρώτη φορά στην ελληνική και ιταλική παράδοση. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι κατά τη γαμήλια τελετή πρόσφεραν στους καλεσμένους γλύκισμα από αμύγδαλο ανακατεμένο με μέλι. Οι Ρωμαίοι διατήρησαν το αρχαιοελληνικό έθιμο προσφέροντας ωστόσο καρπούς, φρούτα και πολύτιμα μέταλλα που αντικατέστησαν τα αμύγδαλα. Το έθιμο απαντάται και στην Ιταλία, όπου η ανταλλαγή γλυκισμάτων ανάμεσα στις οικογένειες του ζευγαριού εξασφάλιζε ευημερία και καλοτυχία… Η προσφορά γλυκισμάτων σε χρυσά πολύτιμα δοχεία αποτελούσε συνήθεια των Ευρωπαίων αριστοκρατών που τους προσέδιδε αίγλη και κοινωνικό γόητρο.
Από το 13ο αιώνα τα γλυκίσματα αντικαταστάθηκαν με τα κουφέτα που κατασκευάστηκαν από την επικάλυψη των γλυκισμάτων με ζάχαρη. Η ζάχαρη αποτελούσε αρχικά ακριβό υλικό, με τη βιομηχανική επανάσταση, ωστόσο, και τη μαζική παραγωγή τα κουφέτα έγιναν φθηνά και μπορούσαν πλέον να αγοράζονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Σταδιακά η γαμήλια μπομπονιέρα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της γαμήλιας τελετής…
Τα κουφέτα δεν επιλέχτηκαν τυχαία για τις μπομπονιέρες, αλλά έχουν καθαρά συμβολικό περιεχόμενο. Το λευκό χρώμα αποτελεί σύμβολο αγνότητας και ευτυχίας, ενώ η γλυκιά και πικρή τους γεύση συμβολίζει τις χαρές και πίκρες της ζωής. Η σκληρότητα του καρπού συμβολίζει την ανθεκτικότητα του γάμου και παραπέμπει στα γερά παιδιά που θα γεννηθούν!
Κάθε μπομπονιέρα περιλαμβάνει 3, 5 ή 7 κουφέτα. Τα πέντε κουφέτα συνοψίζουν τις ευχές προς το ζευγάρι για μια ζωή με υγεία, μακροζωία, γονιμότητα, πλούτο και ευτυχία. Συνήθως όμως οι μπομπονιέρες περιέχουν επτά κουφέτα που αντιστοιχούν με τα επτά μυστήρια της εκκλησίας.
Ο μονός αριθμός κουφέτων συμβολίζει την ενότητα και το αδιαίρετο του ζευγαριού που θα παραμείνει έτσι έως το θάνατο. Οι αριθμοί 3, 5 και 7 μπορούν να διαιρεθούν μόνο από τον εαυτό τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το ζευγάρι που μόνο ο εγωισμός μπορεί να το χωρίσει.
Σήμερα τα κουφέτα συνδέονται όχι μόνο με το γάμο, αλλά και με ποικίλες περιστάσεις της κοινωνικής ζωής, όπως ο αρραβώνας, η βάπτιση, η αποφοίτηση ή η επέτειος γάμου. Σε λευκό χρώμα για το γάμο, ροζ ή μπλε για τη βάπτιση, κόκκινο για την αποφοίτηση και χρυσό ή ασημί για την επέτειο συνοδεύουν γλυκά όλες τις περιστάσεις της ζωής μας. Κουφέτα σε ροζ, μπλε, πράσινο και πορτοκαλί τείνουν να γίνουν εξαιρετικά δημοφιλή… Σε γεύση φράουλα, λεμόνι, φιστίκι Αιγίνης, φουντούκι και καραμέλα αποτελούν γλυκιά προσφορά ευγνωμοσύνης προς τους προσκεκλημένους κάθε εκδήλωσης.
Έκφραση ευχαρίστησης, αναμνηστικό μοναδικών στιγμών, αλλά και διακοσμητικό μοτίβο οι μπομπονιέρες από την αρχαιότητα έως σήμερα αποτελούν διαχρονικό στοιχείο που συνοδεύουν μοναδικές στιγμές της ζωής μας…
Περαιτέρω πληροφορίες στην ιστοσελίδα mpomponieres
{jathumbnail off}