«Γέφυρες» συνεργασίας για τον τουρισμό του Ζαγορίου

bitsa gefires

Την περαιτέρω αξιοποίηση των πολλών δυνατοτήτων τουριστικής ανάπτυξης στο Ζαγόρι, μέσα από συνέργειες και συνεργασία των εμπλεκομένων μερών, είχε ως στόχο το τριήμερο σεμινάριο με τίτλο «Χτίζοντας Γέφυρες»-Ενεργοποιώντας τις τουριστικές δυνατότητες των ορεινών περιοχών, που πραγματοποιήθηκε από 13 έως 15 Οκτωβρίου στη Βίτσα, στην αίθουσα «Δύο Στέρνες».

Διοργανωτές ήταν το Ίδρυμα «Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία» και το «Ινστιτούτο Διδασκαλίας, Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης» (ΙΜΕΔΑ). Το σεμινάριο υποστηρίχθηκε από το Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου (ΖΕΝ), την Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου (ΕΤΕΖ), το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, τον Δήμο Ζαγορίου και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Όπως επισημάνθηκε από εκπροσώπους των διοργανωτών το σεμινάριο αποτελεί το πρώτο βήμα μίας μακροπρόθεσμης προσπάθειας να προωθηθεί η κουλτούρα για συνέργειες ανάμεσα στα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη του Ζαγορίσιου τουρισμού.
Έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και παρουσιάσεις σχετικά με το θέμα και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με κατάθεση προτάσεων από τους συμμετέχοντες.

Στην έναρξη του σεμιναρίου, το απόγευμα της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου, έγινε εισήγηση-ενημέρωση από τον συντονιστή των προγραμμάτων του Ιδρύματος στην Ελλάδα, Αθανάσιο Γραμμένο, ο οποίος αναφέρθηκε στην ίδρυμα και στους στόχους του στην Ελλάδα.
Το Ίδρυμα είναι ένα από τα έξι, όσα και τα πολιτικά κοινοβουλευτικά κόμματα της γερμανικής βουλής, με πολιτική αναφορά στο κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) το οποίο επέστρεψε στις πρόσφατες εκλογές στη βουλή με ποσοστό άνω του 10%. Όλα τα ιδρύματα χρηματοδοτούνται από τη γερμανική βουλή για ανάπτυξη προγραμμάτων σε διάφορες χώρες.

Το 1979 ήρθε στην Ελλάδα και αποχώρησε το 1993 για να επανέλθει το 2012, λόγω της οικονομικής κρίσης, με προγράμματα, σεμινάρια, εκδόσεις και άλλες δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια των σκοπών του. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Προγράμματος Ελλάδος κ. Markus Kaiser, ενώ ο Κώστας Θεοδωρόπουλος από την ΙΜΕΔΑ εξήγησε γιατί επιλέχθηκε το Ζαγόρι για το σεμινάριο και επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι το πως η περιοχή θα καταφέρει να προσελκύσει επισκέπτες 365 μέρες το χρόνο, με ποιο τρόπο θα τους προσεγγίσει και θα τους κρατήσει για πολλές ημέρες.

Στο σεμινάριο απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, τονίζοντας μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Ο τίτλος του σεμιναρίου «Χτίζοντας γέφυρες», που διεξάγεται εδώ στη Βίτσα, πέρα από την ουσιαστική και πρακτική σημασία στη σύγχρονη πραγματικότητα, ταιριάζει απόλυτα στο Ζαγόρι μας, όπου οι πρόγονοι μας έχτιζαν τα ονομαστά πέτρινα γεφύρια για να διευκολύνουν τη ζωή τους, το εμπόριο και την επαφή μεταξύ τους στα πολλά χωριά της περιοχής, αλλά κυρίως για να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο, μιας και πολλοί ήταν πολυταξιδεμένοι, μην λησμονώντας όμως να επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα.

Κι αν οι πρόγονοί μας τον 18ο και 19ο αιώνα έχτιζαν γέφυρες με την πέτρα που αφθονεί στον τόπο μας, για τις ανάγκες εκείνης της εποχής, οι σύγχρονοι Ζαγορίσιοι και όσοι άλλοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με τον τουρισμό, θα πρέπει να χτίσουν τις δικές τους «γέφυρες» για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναπτύξουν την εξωστρέφεια της περιοχής».

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου αναφέρθηκε, επίσης, στην στήριξη που προσφέρει ο Δήμος σε ότι αφορά τις υποδομές και την προβολή του τόπου διεθνώς και στο εσωτερικό με συμμετοχή σε εκθέσεις και άλλες δράσεις, στα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και την υφιστάμενη κατάσταση, την άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια, στην προσπάθεια των φορέων και των επαγγελματιών και φυσικά του Δήμου για την προσαρμογή του τουριστικού προϊόντος και της περιοχής στις απαιτήσεις της εποχής, στην προσέλκυση επισκεπτών όλο το χρόνο, στην ανάγκη σύνδεσης του τουρισμού με την τοπική γαστρονομία και τα προϊόντα που παράγονται στο Ζαγόρι.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του σεμιναρίου προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ του 2012 με τίτλο «Πίσω απ΄ το βουνό» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αυρήλιου Καρακώστα και παραγωγή του Αλέξανδρου Καραπέτση, προβολή που έδωσε «τροφή» για συζήτηση και τοποθετήσεις από τους παριστάμενους, ανάμεσα τους ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου από το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου, ο Ηλίας Γκαρτζονίκας από την Περιφέρεια Ηπείρου, Δημήτρης Ιωαννίδης από τους Zagoristas, ο Βασίλης Κατσούπας πρόεδρος του ΖΕΝ, η Ελευθερία Τσάτση εκ μέρους της ΕΤΕΖ, ο Νίκος Γιαννής από το The Land Beyond κ.α.
Το σεμινάριο συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο με σημαντικές εισηγήσεις, παρουσιάσεις και διάλογο και αναμένονται και τα βασικά συμπεράσματα και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ