Γιάννινα.. Θεσσαλονίκη.. Δύο Πάρκα Έρευνας, δύο διαφορετικοί σχεδιασμοί

Τις τελευταίες ημέρες άνοιξε η συζήτηση για το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας που σχεδιάζει η Περιφέρεια Ηπείρου και θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή «Ήπειρος».

Υπό συνθήκες… κανονικότητας η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει καιρό πριν καθώς η 31η Μαΐου είναι η τελευταία ημέρα –μετά και την παράταση που έχει δοθεί- για την υποβολή του φακέλου προκειμένου να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Από τα στοιχεία που επίσημα έχουν γίνει γνωστά προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου εκτοξεύεται στα 40 εκατομμύρια.

Είναι επίσης σαφές ότι το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας θα είναι ουσιαστικά κτιριακές εγκαταστάσεις για να στεγαστούν επιχειρήσεις του κλάδου.

Στον σχεδιασμό αυτό και σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στην πρόσκληση που είναι στον αέρα από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, δεν έχει καμία ανάμειξη το Πανεπιστήμιο, ο φορέας δηλαδή που παράγει έρευνα και καινοτομία.

Στην Ήπειρο μπορεί να πιστεύουμε ότι… ανακαλύπτουμε τον τροχό, όμως υπάρχουν περιοχές που τον έχουν ανακαλύψει προ πολλού.

Παράλληλα σχεδόν με την διαδικασία για το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας στα Γιάννινα είχε ξεκινήσει η διαδικασία για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess intec στην Θεσσαλονίκη.

Καταρχάς όλα ξεκίνησαν με την σύσταση μιας Ανώνυμης Εταιρείας στην οποία συμμετέχουν φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με ποσοστό 58% καθώς και φορείς του Δημοσίου τομέα με ποσοστό 42%.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στις 200.000 ευρώ.

Από την ΑΕ ολοκληρώθηκαν στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς όλες οι απαραίτητες μελέτες, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θερμαϊκού, έγινε όλη η προεργασία και οι συμφωνίες και ως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες.

«Εμείς θα νοικιάζουμε τη γη και οι ιδιώτες θα βάλουν τα χρήματα για να κάνουν αυτό που θέλουν μέσα στο Πάρκο. Εμάς ενδιαφέρον μας δεν είναι τα κτίρια, αλλά οι θέσεις εργασίας και οι υπηρεσίες που θα προσφέρουμε και επομένως εμείς θα βάλουμε λεφτά μόνο για τα πρώτα πέντε κτήρια, ώστε ανασηκωθει η σημαία της Καινοτομίας και από εκεί και πέρα το άλλο 90% από τα κτίρια θα γίνουν από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα τα εκμεταλλευτούν κιόλας» αναφέρει σε μία από τις παρουσιάσεις του έργου ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Thess Intec A.E. Νίκος Ευθυμιάδης.

Το Thess INTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, όπου στα επόμενα 5-10 χρόνια θα προσελκύσει επενδύσεις από επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκ. ευρώ και θα δημιουργήσει σταδιακά 7.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ενεργειών του έργου, το έτος 2023 ολοκληρώνονται οι υποδομές και τα δίκτυα. Το 2024 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του πάρκου με την κατασκευή των κτιρίων αρχικής εγκατάστασης (10%).

Ο προϋπολογισμός ανάπτυξης των επόμενων φάσεων εντός 10-ετίας, υπολογίζεται >500 εκ. € + ΦΠΑ και αφορά σε ιδιωτικές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις R&D (90% της συνολικής δόμησης).

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις προορίζονται για τη συνεγκατάσταση Καινοτόμων Εξωστρεφών Επιχειρήσεων, Ερευνητικών Εργαστηρίων Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, Νεοφυών Επιχειρήσεων, Τμημάτων R&D και Ελληνικών και Διεθνών Επενδυτικών Κεφαλαίων.

Ήδη έχει εξασφαλιστεί το 60% της χρηματοδότησης της α’ φάσης του έργου (50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και 10% από ιδιώτες). Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης υπολογίζεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα 100 εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία για να εγκατασταθούν στο πάρκο ενώ και τα πέντε κτίρια που θα κτιστούν από την ΑΕ είναι προνοικιασμένα. Άρα υπάρχει εξασφαλισμένη βιωσιμότητα.

Η Περιφέρεια Ηπείρου

Η Περιφέρεια Ηπείρου με μία ακόμη ανακοίνωση την Δευτέρα, υποστηρίζει ότι έχει κάνει κοινωνούς τους πολίτες για τον σχεδιασμό της!

Αναφέρει επίσης ότι δόθηκαν απαντήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και υπερασπίζεται τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί το θέμα.

«Αν ορισμένοι θεωρούν ότι προτείνοντας άλλες ανέφικτες  ιδέες ή διαδικασίες που θα οδηγούσαν σε «ναυάγιο» την όλη προσπάθεια, ας γνωρίζουν ότι οι τακτικισμοί δεν έχουν θέση στο συγκεκριμένο θέμα.

Η Περιφερειακή Αρχή είναι ανοικτή σε προτάσεις και θα δοθεί η δυνατότητα για ένταξη  και άλλων επιχειρήσεων έρευνας, χωρίς όμως να αλλοιώνεται ο βασικός προσανατολισμός του Πάρκου.

Σε αυτό που καλούνται να πάρουν όλοι θέση,  είναι στο αν χρειάζεται  η περιοχή μας τις μεγάλες (και μάλιστα παγκόσμιας εμβέλειας)  εταιρείες και τις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Συμφωνούν ναι ή όχι;  Από την  απάντηση κρινόμαστε άπαντες» καταλήγει στην ανακοίνωση.