Σε περιπέτειες φαίνεται ότι οδηγείται το έργο αποχέτευτης και βιολογικού καθαρισμού του Μικρού Παπίγκου, το οποίο, όπως κι εκείνο της Αρίστης έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου.
Συνολικά 22 κάτοικοι και επιχειρηματίες του χωριού έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας επιδιώκοντας την ακύρωση της κατασκευής.
Η κατακύρωση του αποχετευτικού Μικρού Παπίγκου έγινε τον περασμένο Μάρτιο. Το έργο έχει προυπολογισμό 837 χιλιάδων ευρώ.
Για το έργο είχε συναφθεί το 2019 προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ζαγορίου και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ο πρώτος διαγωνισμός ήταν άγονος και χρειάστηκε να επαναληφθεί. Για το έργο είχε εκδοθεί ΑΕΠΟ –περιβαλλοντικοί όροι- τον Μάρτιο του 2022.
Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι μόλις πληροφορήθηκαν την κατακύρωση του διαγωνισμού απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο της Κοινότητας Παπίγκου με σχετική έγγραφη διαμαρτυρία.
Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας προκύπτει πως κανένα μέλος ούτε και ο Πρόεδρος γνώριζαν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως και την πρόθεση Δήμου και Περιφέρειας να χωροθετήσουν το έργο.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας απέστειλε επιστολή στην Περιφέρεια Ηπείρου με κοινοποίηση στο Δήμο Ζαγορίου. Ο Περιφερειάρχης απαντώντας ομολόγησε ουσιαστικά το έλλειμμα δημοσιότητας και διαβούλευσης της περιβαλλοντικής μελέτης και πρότεινε την ενημέρωση κατοίκων και επαγγελματιών παρουσία μηχανικών σε χρόνο που θα καθοριστεί από κοινού.
Οι κάτοικοι πρότειναν ημερομηνία και η Περιφέρεια επέλεξε να τους καλέσει στην έδρα της αντί να πάει στο χωριό.
Οι κάτοικοι θεωρούν ότι η ΑΕΠΟ και η ΜΠΕ δεν εξέτασαν και δεν εκτίμησαν εναλλακτικές λύσεις για την κατασκευή του έργου παρότι αυτό χωροθετείται εξ ολοκλήρου εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και εντός των περιοχών Natura.
Στους λόγους ακύρωσης του έργου οι κάτοικοι επικαλούνται ότι η Περιφέρεια όφειλε να κινήσει την διαδικασία τροποποίησης της ΑΕΠΟ του έργου εν όψει της κήρυξη του Μικρού Παπίγκου ως ιστορικού τόπου.
Επίσης θεωρούν ότι η απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού είναι παράνομη επειδή στηρίζεται σε ανεπίκαιρη ΑΕΠΟ ενώ δεν υπάρχει έγκριση της Υπουργού Πολιτισμού ύστερη από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων.
Η ΑΕΠΟ επίσης δεν έχει εκτιμήσει τις επιπτώσεις του έργου στο ιδιαίτερο τοπίο της περιοχής.
Οι κάτοικοι πάντως ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν καμία αντίρρηση στην ορθολογική διαχείριση των λυμάτων. Οι αντιρρήσεις επικεντρώνονται στην απουσία οποιασδήποτε διαβούλευσης για τις μελέτες του έργου και την χωροθέτηση του βιολογικού.