Η… ακτινογραφία της Παμβώτιδας στην οθόνη μας!

Ποιο είναι το βάθος της λίμνης των Ιωαννίνων; Ποιο είναι το υψηλότερο και ποιο το χαμηλότερο επίπεδο της στάθμης της τα τελευταία χρόνια.. Ποια είναι η κατάσταση των υδάτων… Απαντήσεις εύκολα και άμεσα μπορεί να έχουν πλέον όλοι οι πολίτες και βέβαια οι επιστήμονες. Κι αυτό καθώς ολοκληρώθηκε ένα χρήσιμο έργο από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων το οποίο αποτυπώνει την κατάσταση σε πενήντα λίμνες της χώρας, μεταξύ αυτών και της λίμνης των Ιωαννίνων. Η συστηματική παρακολούθηση είχε ξεκινήσει από το 2012 με επιτόπια συλλογή δεδομένων και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες, αναλύσεις και μετρήσεις.

Έτσι σήμερα μπορεί ο καθένας να δει ότι η υψηλότερη στάθμη της λίμνης καταγράφηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2013 και ανήλθε στα 469,1 ενώ η χαμηλότερη ήταν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2017 όπου έπεσε στα 468,1 μετά από μία μεγάλη περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας.

Επίσης παρουσιάζονται βιολογικά και φυσικοχημικά δεδομένα της Παμβώτιδας.

Αναλυτικά εδώ

Το Δίκτυο παρακολουθεί συστηματικά 50 λίμνες (φυσικές και τεχνητές), καθώς και υγροτόπους, οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι κυρίως στη Βόρεια και στη Δυτική Ελλάδα.

Επιπροσθέτως, το ΕΚΒΥ διενεργεί συστηματικές δειγματοληψίες για ουσίες προτεραιότητας, όπως ειδικούς ρύπους. Ιδιαίτερη σημασία έχει, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες του ΕΚΒΥ, πως, μέσω του συγκεκριμένου έργου, η χώρα αποκτά χρονοσειρές δεδομένων, οι οποίες τεκμηριώνουν την κατάσταση και τις τάσεις στα ύδατα της χώρας, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να ιεραρχούν και στοχευμένα να λαμβάνουν τα κατάλληλα κάθε φορά μέτρα διατήρησης και διαχείρισης, καθώς και να κρίνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών. Ταυτόχρονα, καθώς τα στοιχεία αυτά διατίθενται πλέον σε επιστήμονες αλλά και στο ευρύ κοινό, δίνεται ώθηση στο ερευνητικό έργο και στον κοινωνικό έλεγχο.

Με βάση το σύνολο των στοιχείων που συγκεντρώνονται, διαμορφώνεται η τρέχουσα οικολογική κατάσταση των λιμνών, η οποία αποδίδεται με τις κατηγορίες υψηλή, καλή, μέτρια, ελλιπής, κακή. Οι επισκέπτες του ιστοτόπου μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις εξής πληροφορίες: χρονοσειρές βιολογικών και λοιπών φυσικοχημικών δεδομένων σε επεξεργάσιμη μορφή (αρχεία excel)· χρονοσειρές με δεδομένα διακύμανσης της στάθμης των λιμνών σε επεξεργάσιμη μορφή (αρχεία excel)· χάρτες βαθυμετρίας για εννέα φυσικές λίμνες (Αμβρακία, Χειμαδίτιδα, Λυσιμαχεία, Οζερός, Παραλίμνη, Παμβώτιδα, Βεγορίτιδα, Βόλβη και Ζάζαρη), οι οποίοι παράχθηκαν από συνδυασμό δεδομένων που συλλέχθηκαν στο πεδίο με τη χρήση ηχοβολιστικού βαθυμετρικού οργάνου και ψηφιοποιημένων υψομετρικών πληροφοριών τοπογραφικών χαρτών· γεωχωρικά δεδομένα για τις λίμνες της Ελλάδας καθώς και φωτογραφίες από τις εργασίες δειγματοληψιών πεδίου.

Το δυναμικό του ΕΚΒΥ πραγματοποιεί τη συλλογή των στοιχείων με αυτοπρόσωπη παρουσία στις λίμνες, αποκτώντας ιδία γνώση των απειλών κατά των υγροτόπων. Μία από τις μεγαλύτερες απειλές θεωρούν τον ευτροφισμό..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ