Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ
ΕΚΕΙΝΟ που προέχει το επόμενο διάστημα είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Στην τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε, όμως, χρειάζεται προσοχή και σε ένα άλλο σημαντικό θέμα. Η οικονομία είναι αδύνατο να σταθεί στα πόδια της αν δεν λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας, που έχει γονατίσει επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Μόνο οι ανεξόφλητες και ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου (επιστροφές φόρων, πληρωμές προμηθευτών και εργολάβων κλπ), το λεγόμενο εσωτερικό χρέος, ανέρχονται περίπου στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορούν, στο σύνολό τους, οφειλές που δημιουργήθηκαν τη διετία 2010 – 2011.
Υγιείς και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, αποχωρούν από την Ελλάδα ή κινδυνεύουν να κλείσουν, γιατί το κράτος, ενώ τους χρωστά, όχι μόνο δεν τους πληρώνει αλλά τους ζητά και τον ΦΠΑ, τον οποίο, το ίδιο, ως πελάτης τους, δεν έδωσε. Αυτή η απαράδεκτη και αντιαναπτυξιακή εσωτερική στάση πληρωμών, η οποία έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση -στην προσπάθειά της να καλύψει κάποιες από τις μαύρες τρύπες του Προϋπολογισμού- βλάπτει, σε τελική ανάλυση, την οικονομία και επιδεινώνει το έλλειμμα.
Παράλληλα, οι δυσκολίες πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και οι καθυστερήσεις ένταξης σε κοινοτικά προγράμματα έχουν ως αποτέλεσμα οι εταιρείες με άμεση ή έμμεση σχέση με το εξωτερικό να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή τους λειτουργία.
Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν έργα σε άλλες χώρες, καθώς εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών δε γίνονται δεκτές. Εταιρείες που εισάγουν πρώτες ύλες, μηχανήματα ή καταναλωτικά αγαθά θα πρέπει να εξοφλούν το σύνολο των παραγγελιών τους πριν αυτές αποσταλούν στην Ελλάδα. Και αυτό δεν συμβαίνει τώρα τελευταία, αλλά εδώ και αρκετούς μήνες και αποτελεί απόδειξη της πλήρους απαξίωση προς κάθε τι το ελληνικό.
Η ελληνική οικονομία πνίγεται στον βρόγχο της έλλειψης ρευστότητας. Καμία προοπτική εξόδου από τη δημοσιονομική κρίση δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ασφυξία ρευστότητας στην αγορά. «Έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου», λένε για τις περιπτώσεις που δεν κυκλοφορεί χρήμα. Βέβαια, έλλειψη ρευστότητας δεν αντιμετωπίζεται μόνο με κινήσεις στο εσωτερικό μέτωπο. Οποιαδήποτε βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους περνά αναγκαστικά από την εξασφάλιση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά και η εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών δεν αρκεί, αν δεν υπάρξουν μέτρα που θα ανοίξουν τις κάνουλες της ρευστότητας από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία. Γιατί εκεί βρίσκεται το πρόβλημα…
Αντώνης Μπέζας
πρώην υφυπουργός Οικονομικών
www.antonisbezas.gr