Η εκλογική μάχη στην Περιφέρεια Ηπείρου- Οι αναμετρήσεις από το 2010

Η προεκλογική αυλαία πέφτει. Η αναμέτρηση της Κυριακής είναι σημαντική για τους Δήμους αλλά πολύ περισσότερο για την Περιφέρεια Ηπείρου. Κι αυτό γιατί ο ρόλος της Περιφέρειας είναι ενισχυμένος και σημαντικός στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου και κυρίως στην κατανομή κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και τη δρομολόγηση μεγάλων έργων.

Οι εκλογές της Κυριακής επιχειρήθηκε να αποκτήσουν έντονα κομματικά χαρακτηριστικά. Παρά την προσπάθεια όμως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει την αναμέτρηση με την ίδια στάση που κράτησε και στις εθνικές εκλογές. Πιο αποστασιοποιημένη και σίγουρα όχι αδιάφορη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην προκειμένη περίπτωση είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων.

Ο πρώτος παράγοντας αφορά στην φθορά της σημερινής Περιφερειακής Αρχής. Η κάλπη θα δείξει αν αυτή υφίσταται και σε πιο βαθμό. Η Περιφερειακή Αρχή έχει πίσω της όχι την πιο πετυχημένη της θητείας ενώ μετρά ήδη 13 χρόνια στην εξουσία και άλλα οκτώ στη Νομαρχία Ιωαννίνων. Η πολυετής παρουσία δεν είναι σίγουρα στα πλεονεκτήματά της.

Ο δεύτερος παράγοντας σχετίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα καταφέρει να πετύχει σημάδια ανάκαμψης μετά τις εθνικές εκλογές ή όχι.. Τα στελέχη του κάνουν προσπάθεια και στους τέσσερις νομούς να υποστηρίξουν και να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Γιάννη Στέφου και απομένει αυτή να φανεί στην κάλπη.

Ο τρίτος παράγοντας είναι η δυναμική που θα καταγράψει η παράταξη του Σπύρου Ριζόπουλου. Ο ίδιος το 2019 δήλωνε ότι ήρθε για να μείνει στην περιοχή και η παρουσία αυτή μεταφράζεται σε υψηλή αναγνωρισιμότητα. Χωρίς καμία κομματική στήριξη επιδιώκει να αποδείξει ότι αποτελεί τον ισχυρό αντίπαλο του Αλέκου Καχριμάνη που μπορεί να τον οδηγήσει στον δεύτερο γύρο.

Ο τέταρτος παράγοντας είναι η δυναμική της πρωτοεμφανιζόμενης παράταξης «ΦΩΣ» του Λάμπρου Γεωργόπουλου. Ο  ίδιος προέρχεται από την κεντροδεξιά απευθύνεται όμως και πέραν αυτής. Καυτηριάζει τα πεπραγμένα της σημερινής Περιφερειακής Αρχής και καταθέτει την δική της πρόταση για την Ήπειρο.

Ο πέμπτος παράγοντας είναι η Λαϊκή Συσπείρωση. Η παράταξη στάθηκε επάξια στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναδεικνύοντας σοβαρά θέματα κάτι που εκτιμάται και σε χώρους πέραν του ΚΚΕ.

Η εκλογή Περιφερειακής Αρχής και Περιφερειάρχη επιτυγχάνεται πλέον με το 43% και όχι με το 50+ όπως ίσχυε μέχρι και το 2019.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ήπειρο

Το 2010 ήταν αυτό που έφερε στην καθημερινότητα τις αιρετές Περιφέρειες, οι οποίες πήραν την θέση των νομαρχιών αλλά και αυξημένες αρμοδιότητες, με σημαντικότερη την διαχείριση του ΕΣΠΑ.

Η πρώτη αναμέτρηση για την Περιφέρεια Ηπείρου ήταν ιδιαίτερα σκληρή και με έντονο κομματικό χρώμα.

Ο Αλέκος Καχριμάνης με τον αέρα που πετυχημένου νομάρχη Ιωαννίνων συνάντησε απέναντί του τον Βαγγέλη Αργύρη, από τα πιο ισχυρά χαρτιά του ΠΑΣΟΚ και με χρόνια συνδικαλιστικής και κομματικής εμπειρίας.

Στον πρώτο γύρο ο Αλέκος Καχριμάνης πήρε το 44,7% των ψήφων και ο Βαγγέλης Αργύρης το 38,7.

Στην τρίτη θέση ήταν η Λαική Συσπείρωση με επικεφαλής τον Κώστα Κωτσαντή και με ποσοστό 8,3%.

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου με την παράταξη ΑΥΡΙΟ, είχε πάρει το 3,5 ο Νίκος Ζήκος με την ΑΡΠΗ το 2,6 και ο Γιώργος Ζάψας το 1,9%.

Στον δεύτερο γύρο ο Αλέκος Καχριμάνης επικράτησε εύκολα καθώς συγκέντρωσε το 55% ενώ ο Βαγγέλης Αργύρης είχε πάρει το 44,9%

Αυτή ήταν και  η μοναδική φορά όπου η εκλογή πήγε στον δεύτερο γύρο.

Το 2014 ο Αλέκος Καχριμάνης είχε κερδίσει οριακά στον πρώτο γύρο. Το 50,8% που είχε συγκεντρώσει ήταν αρκετό για να αποφύγει τη δεύτερη Κυριακή.

Στη δεύτερη θέση είχε βρεθεί η παράταξη Ήπειρος Ανατροπής με επικεφαλής τότε την Όλγα Γεροβασίλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη βρισκόταν σε τροχιά μεγάλης ανόδου και η παράταξη είχε συγκεντρώσει το 24,5%.

Ο Γιώργος Ζάψας είχε πάρει το 9,5% έχοντας τότε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, η Όλυ Τσουμάνη με την Λαική Συσπείρωση είχε ξεπεράσει το 8% και η Ελληνική Αυγή είχε συγκεντρώσει σχεδόν το 4%. Η ΑΡΠΗ με το 2,9% είχε μείνει εκτός Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το 2019 η εκλογική αναμέτρηση στην Περιφέρεια Ηπείρου κρίθηκε την πρώτη Κυριακή. Ο Αλέκος Καχριμάνης αν και είχε πιεστεί στην διάρκεια της προεκλογικής περίοδο κατάφερε να συγκεντρώσει το 57,08%.

Ο Γιώργος Ζάψας έχοντας την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδειχθεί δεύτερος με ποσοστό 14,8%.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος τότε Σπύρος Ριζόπουλος είχε καταφέρει να αναδειχθεί στην τρίτη θέση συγκεντρώνοντας το 9,77% και είχε αφήσει πίσω του τον Δημήτρη Δημητρίου που με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ είχε πάρει μόλις το 7,9%.

Η Λαική Συσπείρωση με τον Γιώργο Πρέντζα είχε συγκεντρώσει το 6%.

Η απλή αναλογική έδωσε θέσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε τρεις ακόμη παρατάξεις οι οποίες είχαν πάρει ποσοστά κάτω του 2%.

Ήταν η ΑΡΠΗ, η Ανυπότακτη Ήπειρος και η Ελληνική Αυγή.