Η Ένωση Ιατρών καταγγέλλει: Ανέτοιμα τα νοσοκομεία της Ηπείρου για την πανδημία

panepistimiako astenoforo

Το αφήγημα για πλήρη ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων καταρρίπτει τουλάχιστον για την περιοχή της Ηπείρου η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών. Η κατάσταση είναι παρόμοια, ίσως και λίγο χειρότερη από κείνη του Φεβρουαρίου όταν η πανδημία χτύπησε την πόρτα της χώρας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί την Πέμπτη προχωρούν σε απεργία. Με αφορμή το γεγονός αυτό αναφέρονται αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί σε νοσοκομεία της Ηπείρου επισημαίνοντας ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία αύξηση σε κλίνες των ΜΕΘ.

Από τις 16 συνολικά κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οι οκτώ είναι κλίνες της Μονάδας Καρδιοπαθών που λειτουργεί για τη νοσηλεία των σοβαρά πασχόντων. Μετατροπή τους σε κλίνες για ασθενείς με Covid-19 θα σημάνει αδυναμία κάλυψης τέτοιων περιστατικών. Πέραν αυτού όμως για την λειτουργία της μονάδας απαιτούνται οκτώ γιατροί και 32 νοσηλευτές που δεν υπάρχουν.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει η δυνατότητα για αιμοκάθαρση σε θετικό κρούσμα και η τεχνική υπηρεσία… εισηγείται πως αν κάτι τέτοιο χρειαστεί θα γίνει σε μονόκλινο θάλαμο της ΜΤΝ, χωρίς δηλαδή την υποδομή για την πιθανότητα διασποράς της νόσου.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ακόμη δεν λειτουργεί στα ΤΕΠ ξεχωριστό ιατρείο για Covid. Οι ίδιοι γιατροί που εξετάζουν ασθενείς στα επείγοντα εξετάσουν και στις κλινικές, οι ίδιοι γιατροί που εφημερεύουν στη Μονάδα Λοιμωδών επανέρχονται στις κλινικές με κίνδυνος διασποράς του ιού.

Στο ίδιο νοσοκομείο δεν υπάρχει στα ΤΕΠ διακριτή δομή γκρίζας ζώνης ύποπτων κρουσμάτων για φιλοξενία μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου. Καμιά συζήτηση για την ανεπάρκεια των γρήγορων TEST για τη νόσο, που θα ήταν μια ανάσα για το σήμερα και πολύ περισσότερο για τη μελλοντική πορεία της πανδημίας. Παρότι έχουν διορισθεί επικουρικοί γιατροί  (επικουρικοί για κάλυψη αναγκών λόγω covid-19,  ιατροί χωρίς ειδικότητα για 4 μήνες) δεν καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν και δεν προσφέρουν υπηρεσία στα τμήματα των ΤΕΠ, Ιατρείο covid-19, μονάδα λοιμωδών, πάρα μόνο στις κλινικές με εντολή των  Καθηγητών – Διευθυντών των κλινικών.

Στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα υπάρχει ένας πνευμονολόγους. Οι ίδιοι παθολόγοι γιατροί εφημερεύουν στα ΤΕΠ, στην κλινική και εξετάσουν ύποπτα κρούσματα με κίνδυνο διασποράς σε περίπτωση θετικού. Ο εξοπλισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξακολουθεί να είναι ελλιπής.

Στο Νοσοκομείο της Άρτας, όπως αναφέρει η ΕΙΝΗ, δημιουργήθηκε ιατρείο Covid-19 στο χώρο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι τακτικές ανάγκες των ασθενών. Η παθολογική κλινική λειτουργεί με 4 μόνο Παθολόγους εκ των οποίων οι δυο ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί μόνο με δυο Νεφρολόγους που δεν καλύπτουν εφημεριακά ολόκληρο τον μήνα.

Στο Νοσοκομείο Φιλιατών δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid-19.

Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν υπάρχει πνευμονολόγος ενώ δεν καλύπτεται εφημεριακά ο μήνας από αναισθησιολόγους και μικροβιολόγους. Το νοσοκομείο έχει δηλώσεις οκτώ κλίνες για Covid-19 –δύο για επιβεβαιωμένα κρούσματα- ωστόσο δεν υπάρχει καμία κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ