Εσωτερικές και εξωτερικές απειλές για την φέτα, αθρόες εισαγωγές γάλακτος στην Ελλάδα και μία Διεπαγγελματική που βρίσκεται στα σπάργανα… Ήταν οι τρεις βασικές πτυχές που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια ημερίδας που έγινε στα Γιάννινα, με παρόντες όλους τους φορείς της Ηπείρου, παραγωγούς και εκπροσώπους βιομηχανιών γάλακτος. Οι δύο εμπορικές συμφωνίες, με τον Καναδά και την Νότια Αφρική, οι οποίες έγιναν από την Ευρωπαική Ένωση, χωρίς να υπάρξει καμία διασφάλιση της φέτας ως προιόν ονομασίας προέλευσης, φαίνεται ότι άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.. Και ξεπήδησαν παθογένειες της ελληνικής παραγωγής αλλά και σοβαρά προβλήματα από τον διεθνή ανταγωνισμό.
Εν μέσω λοιπόν ενός ιδιαίτερα θολού τοπίου, με τις καταγγελίες για καρτέλ γάλακτος να αυξάνουν και τις ενδείξεις για αθρόες εισαγωγές να πολλαπλασιάζονται, η ελληνική φέτα, που μπορεί να αποτελέσει τον χρυσό ή τον λευκόχρυσο της χώρας, βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιους κινδύνους.
Η Διεπαγγελματική Οργάνωση, που αποτελούσε όνειρο πολλών ετών, από την ίδρυσή της και με την σημείωση ότι ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείo Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη αμφισβήτηση…
Κι αυτό για έναν ουσιαστικό λόγο που πολλοί αποφεύγουν να πουν δημόσια…
Γιατί στην Διεπαγγελματική μετέχουν και ορισμένοι εξ αυτών για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι επιδίδονται σε εισαγωγές γάλακτος… «Δεν μπορούμε να βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, συμπληρώνοντας ότι «ξέρουμε πως μονάδες στην Θεσσαλία κάνουν εισαγωγές γάλακτος, κάτι που δεν συμβαίνει από καμία επιχείρηση της Ηπείρου»…
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων και αντιπρόεδρος στον Όμιλο Φίλων Φέτας Χρήστος Αποστολόπουλος, δεν απάντησε άμεσα αλλά έμμεσα… «Η Διεπαγγελματική θα πετάξει έξω κάθε μαύρο πρόβατο»… Όμως κατά τον ίδιο το ξεκίνημα γίνεται με την αρχή ότι όλοι είναι αθώοι. Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε σκάνδαλο το γεγονός ότι η φέτα δεν συμπεριλαμβάνεται στα ΠΟΠ, στις συμφωνίες της Ευρωπαικής Ένωσης με Καναδά και Νότια Αφρική.
Με βάση τις δύο εμπορικές συμφωνίες, η Νότια Αφρική και ο Καναδάς, παράγουν την δική τους φέτα. Το γεγονός αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο παραγωγής και σε άλλες χώρες, όπως τόνισε ο Καθηγητής Γεωπονίας Εμμανουήλ Ανυφαντάκη… Το χειρότερο όμως που μπορεί να συμβεί είναι να προκληθεί μία νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία θα χαθεί οριστικά η ονομασία προέλευσης.
Έκκληση για ενότητα όλων των παραγωγών της χώρας, που αυτή την στιγμή εκπροσωπούνται μέσα από δύο οργανώσεις απεύθυνε ο Πρόεδρος του ΓΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης. Μάλιστα τόνισε ότι η φέτα αποτελεί κορυφαίο προιόν της Ηπείρου και οι Ηπειρώτες πρώτοι είναι αυτοί που θα μεριμνήσουν για την προστασία της.
Εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να μπει φραγμός στις εισαγωγές γάλακτος ζήτησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ιωαννίνων Άρης Κασσής, καλώντας παράλληλα όλους να στηρίξουν την Ένωση.
Το τοπίο στις εισαγωγές γάλακτος είναι ιδιαίτερα θολό. Οι παραγωγοί είναι απολύτως βέβαιοι ότι οι εισαγωγές έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις… Κι αυτό γιατί η χώρα κάθε χρόνο παράγει μικρότερες ποσότητες γάλακτος αλλά μεγαλύτερες ποσότητες τυριών και γαλακτοκομικών παραγόντων.. Πρακτικά δεν μπορεί να συμβεί… Άρα το γάλα έρχεται από το εξωτερικό και μόνο αν η πολιτεία αποφασίσει να προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους θα βάλει φρένο σε ένα φαινόμενο που καταστρέφει την ελληνική κτηνοτροφία.
Οι παραγωγοί διαθέτουν ενδείξεις και για καρτέλ στο γάλα. Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων έχει απευθυνθεί στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επεξεργάζεται νομικά το θέμα και άμεσα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις…
Αν κάποιοι πίστευαν ότι τα πράγματα στην ελληνική παραγωγή είναι απλά και ξεκάθαρα, έφτανε η ημερίδα για την φέτα προκειμένου να καταδείξει ότι είναι και σύνθετα και θολά και κρύβουν τεράστια συμφέροντα…