Ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος αποφάσισε να κάνει μία… πυροσβεστική επιχείρηση στην Εγνατία και το Μέτσοβο, όμως τελικά οι φωτιές που είχαν ανάψει για την Εγνατία Οδό φούντωσαν ακόμη περισσότερο.
Και φούντωσαν επειδή αφενός ο Υφυπουργός ισχυρίζεται ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στατικότητας στη σήραγγα αφετέρου όμως αποφάσισε το κλείσιμό της για λόγους ενσυναίσθησης!
Πως ξεκίνησαν όλα;
Την Πέμπτη 4 Απριλίου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης κάνει μία εκτενή αναφορά στην επικινδυνότητα της Εγνατίας κατά την συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής. Εκεί υποστηρίζει ότι η συντήρηση είναι ελλιπής και μία από τις δύο σήραγγες στην Κατάρα είναι για κλείσιμο.
Το θέμα αναδεικνύεται αρχικά από το Epiruspost και τον Ηπειρωτικό Αγώνα, καθώς τα μέσα παραβρίσκονταν στην συνεδρίαση.
Το Epiruspost επανήλθε το βράδυ της ίδιας της Πέμπτης με εκτενές ρεπορτάζ στο οποίο μετέφερε αναλυτικά όσα ειπώθηκαν από τον Περιφερειάρχη.
Βαρύτατες καταγγελίες Καχριμάνη.. Επικίνδυνη η Εγνατία, έτοιμη να καταρρεύσει σήραγγα
Την Παρασκευή δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ούτε από την Εγνατία, ούτε από το Υπουργείο αλλά ούτε και από την ίδια την Περιφέρεια. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη αξία για όσα ακολούθησαν.
Την Παρασκευή κινείται η Εισαγγελία Ιωαννίνων και το Σάββατο γίνεται πλέον γνωστό ότι έχει διαταχθεί προκαταρκτική με αφορμή τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη.
Την Δευτέρα και αφού ήδη ο Περιφερειάρχης έχει καταθέσει σχετικό υπόμνημα προχωρά σε μία γραπτή ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρει ότι όσα είπε ήταν αντικείμενο μιας ιδιωτικής συζήτησης που με μη νόμιμα μέσα κατέγραψαν οι δημοσιογράφοι..
Προσπάθησε να ανασκευάσει όσα είχε αναφέρει για επικινδυνότητα του δρόμου υποστηρίζοντας αυτή την φορά ότι ήταν υπερβολικές εκφράσεις εν τη ρύμη του λόγου..
Πως λέμε ότι καταρρέει το δημόσιο σύστημα υγείας.. Έτσι αναφέρθηκε και στην σήραγγα.
Όλα αυτά κατόπιν της εισαγγελικής εντολής για έρευνα αλλά και των σφοδρών αντιδράσεων που προκλήθηκαν σε κεντρικό επίπεδο.
Την ίδια ημέρα ή την επομένη η Περιφέρεια Ηπείρου έγινε αποδέκτης εξώδικου από την Εγνατία ΑΕ με σαφείς αναφορές και σε επικείμενες αγωγές.
Κάπως έτσι φτάσαμε στην Πέμπτη.. Στο ενδιάμεσο τα τηλέφωνα στο Υπουργείο Υποδομών, στα γραφεία της Εγνατίας, στην Αστυνομία αλλά και σε Δήμους είχαν πάρει φωτιά.. Πολίτες, τουριστικά γραφεία, μεταφορικές εταιρείες αναζητούσαν πληροφορίες για την επικινδυνότητα του μεγαλύτερου οδικού άξονα της χώρας..
Ο Υφυπουργός Υποδομών αποφάσισε να κάνει την πυροσβεστική επιχείρηση.. Χωρίς να κληθούν τα μέσα ενημέρωσης πήγε στην σήραγγα και στη συνέχεια έγινε η σύσκεψη στο Δήμο Μετσόβου.. Δεν άφησε πολλά περιθώρια στους συμμετέχοντες για συζήτηση..
Και ήρθε για να προκαλέσει έναν νέο γύρο αντιδράσεων, κυρίως πολιτικών αυτή την φορά.
Το Υπουργείο με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα, επιχειρώντας από την μία να αδειάσει με το γάντι όμως τον Περιφερειάρχη και από την άλλη να διαχειριστεί την ανησυχία που έχει διαχυθεί σε όλη την χώρα, δεν κατάφερε να σβήσει την φωτιά..
Για τους πολίτες ορισμένα πράγματα είναι πολύ απλά..
Ή μία σήραγγα έχει πρόβλημα και κλείνει ή δεν έχει πρόβλημα και δεν κλείνει..
Βέβαια στις μέρες που μεσολάβησαν όλα τα έκανε χειρότερα η αφωνία της Εγνατίας ΑΕ. Της εταιρείας που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα, πληρώνει πολλά εκατομμύρια σε συντήρηση, διαθέτει μηχανικούς και τεχνικούς και εν τέλει καλύτερα από τον καθένα γνωρίζει την κατάσταση του αυτοκινητόδρομου..
Οι αναφορές Καχριμάνη από την μία για την επικινδυνότητα του δρόμου και η επιμονή της Εγνατίας ΑΕ να μην προχωρήσει σε καμία απάντηση οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Στο κλείσιμο της σήραγγας για να γίνει ο έλεγχος από ειδικούς κι έτσι να απαντηθεί η ανησυχία του κόσμου.