Η Frontex αναπτύσσεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Παρουσία του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, υπογράφτηκε στα Τίρανα συμφωνία ανάπτυξης της FRONTEX στα ελληνοαλβανικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα η οποία μπαίνει από σήμερα σε εφαρμογή. Σκοπός είναι ο έλεγχος και η παρεμπόδιση της διακίνησης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών μέσω Αλβανίας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας που εδώ και χρόνια αποτελεί πονοκέφαλο για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για την Ευρώπη.

Η δύναμη του FRONTEX με βάση την συμφωνία θα αποτελείται από πενήντα αξιωματικούς από χώρες της ΕΕ και θα έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη λογιστική υποστήριξη.

Όπως επισήμανε στην χαιρετιστήρια ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος, «στην Αλβανία παραμένει η ευθύνη για την προστασία των δικών της συνόρων».

Η Αλβανία, κατά τις εκτιμήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, παραμένει στόχος των μεταναστών και προσφύγων που προορισμό έχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ράμα, το 2017, το κύμα αυτό στην Αλβανία ήταν 6-7 φορές μεγαλύτερο απ ό,τι το 2018 ενώ στους 4 πρώτους μήνες του 2019 η διείσδυσή τους στην Αλβανία μειώθηκε κατά 26.5% συγκριτικά με το 2018.

Το μοναδικό οργανωμένο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών που λειτουργεί στην Αλβανία είναι στα Τίρανα, χωρητικότητας 130 ατόμων.

Είναι η πρώτη επιχείρηση αυτού του είδους και θα σηματοδοτήσει μια νέα διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και εταίρων της στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι κοινές αποσπάσεις των ομάδων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και των συνοριοφυλάκων της Αλβανίας θα ξεκινήσουν στις 22 Μαΐου στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για το θέμα σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Edi Rama, τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας Sander Lleshaj και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Fabrice Leggeri.

Χαρακτηρίζοντας ορόσημο της συνεργασίας της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια τη σημερινή ημέρα, ο κ. Αβραμόπουλος, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, έκανε λόγο για ιστορικό βήμα, καθώς «θα είναι η πρώτη φορά που ομάδες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα αναπτυχθούν σε χώρα εκτός της ΕΕ και θα μπορούν να προσφέρουν άμεση βοήθεια και επιτόπου βοήθεια σε χώρα εταίρο. Σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων, την ασφάλεια και τη διαχείριση της μετανάστευσης, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πράγματι κοινές και κοινή πρέπει να είναι και η απάντησή μας».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η Αλβανία παραμένει υπεύθυνη για την προστασία των συνόρων της και όλες οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα διεξάγονται σε συμφωνία με τις Αλβανικές αρχές αλλά και με την Ελλάδα που είναι το γειτονικό Ευρωπαϊκό Κράτος Μέλος.

«Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα διαθέσει απλά την πλήρη βοήθεια και υποστήριξη της, σε πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας. Αυτό είναι προς το συμφέρον μας, προς το συμφέρον της Αλβανίας και προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων» συμπλήρωσε.

Μιλώντας στη συνέχεια για το είδος της συνεργασίας, ανέφερε «Ενώ η συνολική κατάσταση κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει σταθερή με συνεχώς χαμηλά επίπεδα αφίξεων, αυτή η στενότερη συνεργασία θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε γρήγορα, εάν χρειαστεί, και θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις μεταναστευτικές ροές. Θα συμβάλει επίσης σημαντικά στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την παράνομη διακίνηση μεταναστών σε ολόκληρη την περιοχή. Για την ΕΕ, η Αλβανία είναι κάτι περισσότερο από μια γειτονική χώρα. Η Αλβανία αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και αυτό το νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας αποτελεί σημείο καμπής στον κοινό τρόπο διαχείρισης της μετανάστευσης και των συνόρων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό, κ. Edi Rama και τις αρχές της Αλβανίας για αυτό το επίτευγμα».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε πως η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Αλβανία και την ΕΕ, ενώ διευκρίνισε πως παρόμοιες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή έχουν επίσης διαπραγματευθεί με επιτυχία η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Σερβία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο. «Βήμα βήμα φέρνουμε την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην ΕΕ» είπε.

Οι διαπραγματεύσεις της συμφωνίας για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της Αλβανίας ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2017. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2018, τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2019 και αποτελεί την πρώτη συμφωνία αυτού του είδους ανάμεσα στην ΕΕ και σε γειτονική χώρα εκτός ΕΕ και χώρα-εταίρο της ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ