Τα «ψευδώς θετικά» self test, κυρίως μεταξύ του μαθητικού πληθυσμού δεν ήταν υπόθεση μόνο των Ιωαννίνων.
Ανάλογα περιστατικά καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ωστόσο η εικόνα αυτή δεν φαίνεται ότι προβληματίζει την κυβέρνηση σύμφωνα τουλάχιστον με τις δηλώσεις που έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε, ότι είναι «ένα εργαλείο που εφαρμόζουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», σημειώνοντας πως και οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη για τη μη διασπορά του ιού και οφείλουν να φροντίζουν για την υγεία των εργαζομένων».
Όσον αφορά στα θετικά self test, εξήγησε πως δηλώνονται στην πλατφόρμα και γίνεται επιβεβαίωση από τον ΕΟΔΥ με rapid test ή μοριακό σε δημόσια δομή.
«Το επιστημονικά αποδεκτό όριο ψευδώς θετικών τεστ που έχει τεθεί με βάση τις προδιαγραφές εγκυρότητας, οι οποίες είναι 99% στα αρνητικά, είναι 1% στα ψευδώς θετικά. Σε 1,6 εκατομμύρια self test το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 16.000 ψευδώς θετικά», πρόσθεσε.
«Το σημαντικό είναι η εγκυρότητα στα αρνητικά. Δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός», κατέληξε.