Η λειτουργία 3ης ΜΕΘ-Covid μειώνει τα χειρουργεία

panepistimiako ioanninon

Αρνητική εξέλιξη, αποτελεί για την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών, η λειτουργία της τρίτης ΜΕΘ- Covid στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων καθώς οδηγεί σε συρρίκνωση των χειρουργείων.

Ανοιχτές θα παραμείνουν μόνο δύο χειρουργικές αίθουσες για τα επείγοντα και τα έκτακτα με την συνδρομή των ελάχιστων αναισθησιολόγων αφού οι υπόλοιποι θα αξιοποιηθούν στη ΜΕΘ.

«Είναι ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, καθώς τα χειρουργεία του 3οβάθμιου νοσοκομείου της ευρύτερης περιοχής της βορειοδυτικής Ελλάδας έχουν μοναδικές χειρουργικές ειδικότητες όπως νευροχειρουργούς, καρδιοχειρουργούς, μοναδικές υποδομές χειρουργικού εξοπλισμού και εδώ καταλήγουν από όλη την ευρύτερη περιοχή δύσκολα και περίπλοκα χειρουργικά περιστατικά. Ακόμη και ο κίνδυνος για καθυστέρηση επειγόντων χειρουργείων αυξάνει κατακόρυφα» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΑΣΥ.

Μάλιστα καυτηριάζει το γεγονός ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί οι έξι κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Λευκάδας και οι πέντε κλίνες στο Νοσοκομείο της Άρτας με στελέχωση του ανάλογου προσωπικού.

«Η διοίκηση του ΠΓΝΙ στο πλαίσιο της επικίνδυνης πολιτικής υγείας της κυβέρνησης και του σφιχτού κορσέ που έχει επιβάλλει το υπουργείο και η 6η ΥΠΕ, αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη. Το ΠΓΝΙ σταδιακά αλλοίωσε την λειτουργία του  μέσα σε 1 χρόνο καθώς  άνοιξε 5 απλές μονάδες  covid,  2 ΜΕΘ covid, 1 νέο ΤΕΠ covid και 5 εμβολιαστικές γραμμές και τώρα προετοιμάζει άλλη μια νέα ΜΕΘ covid.

Έτσι είδαμε νευρολόγους και δερματολόγους να εφημερεύουν στην ΜΕΛ4 και γυναικολόγους και ορθοπεδικούς να λειτουργούν το ιατρείο covid στο ΤΕΠ.  Επισφραγίστηκε  η μετατροπή του ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο «μιας νόσου», χωρίς ποτέ να υπάρχει εκτίμηση των κινδύνων που απορρέουν από αυτή τη μετατροπή ή μια αξιολόγηση της επίπτωσης, όπως θα απαιτούσε ένας σοβαρός σχεδιασμός στρατηγικής.

Η τελευταία αυτή εξέλιξη, προστίθεται στην από 26-02 απόφαση του διοικητή του ΠΓΝΙ για αναστολή εφημέρευσης της Καρδιοχειρουργικής κλινικής για τον μήνα Μάρτιο, δηλ. αδυναμία αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών, καθώς 3 από τους 6 γιατρούς, αποχωρήσαν από την κλινική από τον Σεπτέμβριο  έως τον Φεβρουάριο, χωρίς να αντικατασταθούνε. Μάλιστα 3 από τους 7 επικουρικούς γιατρούς που ανήγγειλε πανηγυρικά πριν 2 εβδομάδες η διοίκηση, αφορούνε τους αντικαταστάτες των γιατρών που έφυγαν» αναφέρει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το 2020 καταγράφηκε σε όλη τη διάρκεια του έτους, μείωση κατά 2198 χειρουργικών επεμβάσεων, από 10950 σε 8752, παρά την τεράστια προσπάθεια του προσωπικού των χειρουργείων για όσο το δυνατόν μικρότερη μείωση. Μείωση που προστέθηκε στην μείωση κατά 1000 χειρουργικές επεμβάσεις το 2019 σε σχέση με το 2018 λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων η οποία συνεχίζεται έως σήμερα. Αν συνυπολογιστεί η μείωση κατά 72.000 των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία (από 274.159 σε 2020.776) και η  δραστική μείωση σε ακτινογραφίες, μαστογραφίες και υπερήχους, κατανοεί κανείς την πελατεία που εξασφάλισε ο ιδιωτικό τομέας, με την ασυλία που του παρείχε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ