Στις δημοτικές εκλογές του 2014 πήρε το βάφτισμα του πυρός. Από τότε, σχεδόν δέκα χρόνια, είναι παρούσα στην πολιτική σκηνή. Ο λόγος για την Μερόπη Τζούφη, αναπληρωτή τομεάρχη Παιδείας στον ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια βουλευτής στο Νομό Ιωαννίνων.
Σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο Epiruspost μιλά για την πρώτη εμπειρία «δημόσιας έκθεσης» που είχε και της άνοιξε την πόρτα στην πολιτική.
Μιλά επίσης για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο στα οποία αφιέρωσε πολλά χρόνια.
Και βέβαια για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Νομός Ιωαννίνων όπως οι υποδομές, η λίμνη, η ερήμωση των χωριών.
Η Μερόπη Τζούφη αναφέρεται στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους νέους που θα βρεθούν για πρώτη φορά ενώπιον της κάλπης.
-Πότε και που κάνατε την πρώτη προεκλογική σας ομιλία. Τι θυμάστε από κείνη;
Με πάτε πίσω στο 2014 και στις δημοτικές εκλογές, όταν συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο του αυτοδιοικητικού σχήματος «Πολίτες για την Ανατροπή». Ήταν μια περίοδος πολύ έντονη και πολωμένη, με την οικονομική κρίση, τα μνημόνια και τη λιτότητα να είναι τα κυρίαρχα ζητήματα. Ωστόσο υπήρχε κλίμα συλλογικού ενθουσιασμού, αυξημένη αλληλεγγύη και διάθεση για «ανατροπή» σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.
Η πρώτη αυτή εμπειρία δημόσιας έκθεσης συνοδευόταν φυσικά από άγχος, αλλά και συγκίνηση. Όπως και από πίστη στο κοινό όραμα και στη διάχυση των θέσεων της Αριστεράς σε ευρύτερα ακροατήρια. Εκείνη η κάθοδος ήταν ουσιαστικά η πρώτη «έγκριση» της τοπικής κοινωνίας. Η εκλογή μου στη δεύτερη θέση του συνδυασμού με όπλισε με αυτοπεποίθηση και επιβεβαίωσε πως αξίζει να μάχεσαι για τις ιδέες σου, προσδοκώντας μια καλύτερη κοινωνία.
-Ήδη έχετε ξεκινήσει επαφές και συναντήσεις με φορείς και πολίτες του Νομού. Ποιο είναι το βασικό θέμα που τους απασχολεί.
Τόσο κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας όσο και τώρα, στην προεκλογική περίοδο, η επαφή με τους συμπολίτες μας φανερώνει πως τα κύρια ζητήματα είναι η ακρίβεια, το αυξημένο κόστος διαβίωσης, η έκρηξη των τιμών στα βασικά αγαθά και στα καύσιμα. Επίσης, η καθήλωση των μισθών και η φορολογία. Με λίγα λόγια, η αδυναμία να ανταποκριθούν οικονομικά. Είναι ένα μήνυμα που μας έρχεται από παντού και διαπερνά διάφορα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, αλλά και ηλικιακές ομάδες.
Ειδικά στα χωριά της περιοχής μας υπάρχει έντονη αγωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή, για την ερήμωση αρκετών οικισμών και τη φυγή των νέων ανθρώπων, τους αποκλεισμούς που προκύπτουν από την κακή οδική σύνδεση, την κατάργηση κρίσιμων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και την εγκατάλειψη των υποδομών.
-Κατηγορείτε την σημερινή κυβέρνηση για ανυπαρξία έργου στο Νομό. Από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τι θεωρείτε ως σημαντικό για τον τόπο;
Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015, η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη και το ΑΕΠ της είχε κατακρημνιστεί κατά 25%. Παρόλα αυτά, ολοκληρώσαμε την Ιονία Οδό που καρκινοβατούσε για περισσότερα από δέκα χρόνια, εκσυγχρονίσαμε το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων/Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι. Επίσης, παραδώσαμε έτοιμο προς υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της Παμβώτιδας, το οποίο «χάθηκε στα υπουργικά συρτάρια» για τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Κρίσιμα έργα ήταν και η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων, η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας και ιστορικών εκκλησιών στο Ζαγόρι, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, η λειτουργία της 4ης πτέρυγας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, του πολυδύναμου Κέντρου κατά των εξαρτήσεων στο «Χατζηκώστα» και η ίδρυση έξι μονάδων ΤΟΜΥ. Αντίστοιχα, οι συνέργειες Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου οδήγησαν στη δημιουργία ενός μεγαλύτερου, πληρέστερου και πιο σύγχρονου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ικανού να ανταποκριθεί στις αυξημένες εκπαιδευτικές και ερευνητικές προκλήσεις της εποχής.
Τέλος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε στο Δήμο Ιωαννιτών μια σειρά από δημόσιους χώρους, όπως τους παλιούς στρατιωτικούς φούρνους για την ανέγερση νηπιαγωγείου, το Πάρκο Πυρσινέλλα, τις παλιές στρατιωτικές φυλακές και εκτάσεις στο παραλίμνιο.
-Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που θα καταλογίζατε στη Νέα Δημοκρατία;
Η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε να παραδώσει, ή έστω να σχεδιάσει, οποιοδήποτε σημαντικό έργο για την περιοχή μας. Το κυβερνητικό αποτύπωμα για το Νομό Ιωαννίνων είναι αρνητικό παρά τους τέσσερις εκλεγμένους βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Βουλής και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Η πρόσφατη και εκκωφαντική ακύρωση του διαγωνισμού για το δρόμο Ιωάννινα-Κακαβιά είναι ενδεικτική. Η οδική σύνδεση ήταν μια προεκλογική υπόσχεση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξαγγέλθηκε, για μια ακόμη φορά, στις αρχές Απριλίου κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας. Κατέρρευσε μόλις λίγες εβδομάδες μετά, ήδη πριν τις εκλογές.
Στην ίδια επίσκεψη, ο απερχόμενος πρωθυπουργός παρουσίασε τα «380+ Έργα για την Ήπειρο του 2030». Οι εξαγγελίες που έκανε θα μπορούσαν να είχαν γίνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο πριν τέσσερα χρόνια. Για την ακρίβεια, ορισμένες από αυτές έχουν ξαναγίνει και παρέμειναν εξαγγελίες. Πρόκειται για έργα-σφραγίδες, χωρίς οικονομικό προγραμματισμό και χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα, συμπεριέλαβε και έργα που ξεκίνησαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά το εγκληματικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «επιστημονική φαντασία» το ενδεχόμενο σιδηροδρομικής διασύνδεσης της Ηπείρου. Όχι μόνο ακύρωσε ένα διαχρονικό αίτημα της περιοχής μας, αλλά «άδειασε» και τους ίδιους τους υπουργούς και τους βουλευτές του.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε επίσης να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει προς όφελος των πολλών, το νέο ΕΣΠΑ, το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Την ίδια στιγμή, το ΑΕΠ της Ηπείρου είναι χαμηλότερο από αυτό του 2015, όταν βρισκόμασταν στην καρδιά της κρίσης. Είναι στοιχεία που παρουσίασε η EUROSTATκαι δείχνουν πως η περιφέρεια μας έγινε από φτωχή φτωχότερη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Τα νοσοκομεία της περιοχής μας υποφέρουν από την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και την υλικοτεχνική υποβάθμιση. Παρόμοια θέματα αντιμετωπίζει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το προκάτ Κλειστό Στάδιο που μεταφέρθηκε στον Κατσικά αναζητά χρηματοδότηση δίχως μελέτες και σχέδια, ενώ η πρωτογενής παραγωγή φθίνει με μείωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων και ζωικού κεφαλαίου κατά 30%.
-Ποιες δεσμεύσεις μπορεί να αναλάβει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για το Νομό Ιωαννίνων;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη δεσμευτεί για την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, την επιτάχυνση των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου και την αύξηση των αερομεταφορών από και προς το αεροδρόμιο «Β. Πύρρος». Επίσης, για την ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, του «Χατζηκώστα», των ΤΟΜΥ και των Κέντρων Υγείας, όπως και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ενδυνάμωση των «παλιών» και «νέων» σχολών και τμημάτων.
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η εγκατάλειψη των εξορύξεων και η ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων. Στο ίδιο πλαίσιο, η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, η επένδυση στον οικοτουρισμό και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.
Άμεση είναι η ανάγκη αναθεώρησης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με στόχο να υποστηριχθεί στα σοβαρά η πρωτογενής παραγωγή, όπως και η ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας ώστε να καταπολεμηθούν οι ανισότητες και να αντιμετωπιστεί η δημογραφική συρρίκνωση, με ειδικά στεγαστικά και εργασιακά κίνητρα για τους νέους και τις νέες.
-«Δικαιοσύνη παντού». Πως θα το ερμηνεύατε στους λιγοστούς κατοίκους ενός μικρού χωριού και πως σε κείνους του αστικού κέντρου;
Για τους κατοίκους του μικρού χωριού σημαίνει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης παρά τους όποιους φυσικούς περιορισμούς. Σημαίνει συχνές συγκοινωνίες και καλό οδικό δίκτυο, λειτουργικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καλά οργανωμένες και στελεχωμένες υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας. Σημαίνει δίκαια μέτρα για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, φορολογικές ελαφρύνσεις και στήριξη των προϊόντων. Σημαίνει ακόμα μείωση της τιμής των καυσίμων και ειδική μέριμνα για τα ορεινά χωριά που δοκιμάζονται συχνά από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Για το αστικό κέντρο, άμεση αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και του αυξημένου κόστος ζωής. Αξιόπιστες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας, παιδείας, ασφάλισης και ενίσχυση των πολιτιστικών αγαθών. Σημαίνει επίσης βιώσιμη και καθαρή πόλη, με συγκοινωνίες, αθλητικές υποδομές, έργα προσβασιμότητας για τους ηλικιωμένους και τους ΑμεΑ, όπως και προστασία του αστικού περιβάλλοντος.
-Τι σημαίνει για σας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο;
Είναι ο χώρος που υπηρέτησα ως μάχιμη παιδίατρος για περισσότερα από 30 χρόνια και είμαι πολύ περήφανη για το προσωπικό και το έργο που προσφέρει. Είμαι επίσης περήφανη που, μαζί με καλούς συναδέλφους, καταφέραμε να ιδρύσουμε την Παιδονευρολογική Μονάδα. Πρόκειται για μια μοναδική δομή στη ΒΔ Ελλάδα με πολύ σημαντική κλινική, εκπαιδευτική και ερευνητική συνεισφορά και συνεργασίες με εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η οποία ασχολείται με τη φροντίδα των μικρών ασθενών μας και των οικογενειών τους.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει πάμπολλες δυνατότητες και πρέπει να στηριχθεί με κάθε δυνατό τρόπο. Παρέχει φροντίδα σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς, είναι σημείο αναφοράς και εκπαίδευσης των αυριανών ιατρών και νοσηλευτών, προσφέρει υψηλού επιπέδου και εξειδικευμένες υπηρεσίες, για τις οποίες δε χρειάζεται κανείς να «πάει στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη». Για αυτό απαιτούνται μόνιμοι διορισμοί, χρηματοδότηση, διοικητική υποστήριξη και ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Στην ίδια κατεύθυνση, προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της Ογκολογικής Κλινικής και της Κλινικής Φυσικής Αποκατάστασης, όπως και η δημιουργία ΜΕΘ Παίδων.
-Τι σημαίνει το Πανεπιστήμιο;
Το Πανεπιστήμιο αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα τοπόσημα της πόλης μας και η συνεχής έλευση νέων ανθρώπων από κάθε γωνιά της χώρας συνεχίζει να διαμορφώνει τη σύγχρονη ιστορία των Ιωαννίνων. Προσφέρει πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευναςκαι είναι διεθνώς καταξιωμένο για το έργο του.
Είναι επίσης ο χώρος που με «στεγάζει» ακαδημαϊκά ως καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδονευρολογίας. Όλα αυτά τα χρόνια είχα την τύχη να συνεργαστώ με σημαντικούς ανθρώπους και επιστήμονες, έμαθα πολλά από τους καθηγητές μου, τους συναδέλφους, τους νέους ερευνητές και τους φοιτητές μου. Μου έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσω επιστημονικά και ερευνητικά, αλλά κυρίως να γίνω καλύτερη δασκάλα για τους νεότερους συναδέλφους. Ως βουλευτής και αργότερα ως υφυπουργός Παιδείας, είχα τη δυνατότητα να συμβάλλω στην αναβάθμισή του, με το επιτυχημένο εγχείρημα ενοποίησης με το ΤΕΙ Ηπείρου.
Δυστυχώς, οι πολιτικές και οι νόμοι «Μητσοτάκη-Κεραμέως» για τα ΑΕΙ ταλαιπωρούν και το Πανεπιστήμιο μας. Η μείωση των εισακτέων, οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο, η ανταποδοτική χρηματοδότηση και η τιμωρητική αξιολόγηση, η εγκατάλειψη των κτηρίων και της φοιτητικής μέριμνας, η έλλειψη δημοκρατίας σε συνδυασμό με την εταιρική κουλτούρα και τα επιχειρηματικά μοντέλα διοίκησης, είναι μόνο μερικές από τις «πρωτοβουλίες» της ΝΔ που κρατούν πίσω τα πανεπιστήμια μας. Είναι και από τα πρώτους νόμους που θα αλλάξει η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση.
-Τι σημαίνει η λίμνη;
Τα πάντα, όπως για κάθε γιαννιώτισσα και κάθε γιαννιώτη. Ένα φυσικό στολίδι στα πόδια μας που δημιουργεί ένα μυστηριακό τοπίο, με τις πυκνόφυτες όχθες και το Μιτσικέλι να καθρεφτίζεται στα νερά της. Έχουμε υποχρέωση να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, ειδικά σε μια εποχή περιβαλλοντικής ανασφάλειας.
Η οριοθέτησή της αποτέλεσε μια επίμονη και χρονοβόρα διαδικασία, που πήρε 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Κι όμως, η συζήτηση για αλλαγή των ορίων της άνοιξε και πάλι από την κυβέρνηση της ΝΔ. Με δηλώσεις επί δηλώσεων, αντιφατικές ανακοινώσεις και κλείσιμο του ματιού σε πιθανά επιχειρηματικά σενάρια καθυστέρησαν εσκεμμένα το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο καθορίζει τις χρήσεις γης στην παραλίμνια περιοχής.
Τι επιφυλάσσουν για το στολίδι του τόπου μας; Δεν το γνωρίζουμε με σαφήνεια. Σίγουρα όμως σχεδιάζουν μια νέα συρρίκνωση του λιμναίου οικοσυστήματος, αδιαφορώντας για το γεγονός πως ο υδάτινος όγκος έχει μειωθεί κατά 50 εκατ. κυβικά μέτρα τα τελευταία 50-60 χρόνια λόγω της περιμετρικής οικοπεδοποίησης και της μείωσης του βάθους λόγω της συνεχούς εισροής φερτών υλικών. Δυστυχώς, τα τελευταία τέσσερα χρόνια χρειάστηκε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση ώστε να αποτρέψουμε αποφάσεις και κινήσεις που θα δημιουργούσαν δυσμενή τετελεσμένα για την Παμβώτιδα.
-Σε έναν νέο που ψηφίζει για πρώτη φορά τι θα λέγατε για να σας εμπιστευτεί;
Μιλάμε για τις νέες και τους νέους της πανδημίας και της καραντίνας, της τηλεκπαίδευσης και του αποκλεισμού από τα πανεπιστήμια. Είναι τα παιδιά που κατηγορήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως φορείς διασποράς του κορονοϊού και εκδιώχθηκαν από τις πλατείες. Είναι η γενιά που είδε τα εφηβικά της χρόνια να συμπιέζονται, που βίωσε την οικονομική κρίσηήδη από παιδική ηλικία, που σήμερα προσπαθεί να υπερνικήσει τη ματαίωση που προσφέρει… απλόχερα το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, η αγορά εργασίας, η στεγαστική κρίση, η διαφθορά και το οικονομικό μοντέλο της χώρας μας.
Το μήνυμά μου είναι το εξής απλό: ελάτε να παλέψουμε όλες και όλοι μαζί. Για ίσα δικαιώματα και δημοκρατία, για καλύτερη εκπαίδευση, περισσότερο πολιτισμό και τέχνες. Για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Για απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, για βιώσιμες πόλεις και προστασία του περιβάλλοντος.
Η γνώμη των νέων πρέπει να ακουστεί παντού. Όχι μόνο στις εκλογές, αλλά και στις εκλογές .Δανείζομαι ένα από τα συνθήματα που κυριαρχούσε στις μεγάλες κινητοποιήσεις για τα Τέμπη: «οι ζωές μας μετράνε» .Γι’ αυτό θα ήθελα να συμπληρώσω: επειδή ακριβώς μετράνε, γυρίστε την πλάτη στην αδικία, στην αναξιοκρατία, στις πολιτικές των αποκλεισμών και της ανισότητας.