Η συγκλονιστική αφήγηση του διεθνούς φήμης Ηπειρώτη καθηγητή Γιώργου Ντάγγα από τη Νέα Υόρκη! Τι λέει στο Epiruspost

ntagas_giorgos1

Ο Γιώργος Ντάγκας είναι ένας από τους σπουδαίους Έλληνες που κάνουν διεθνή καριέρα. Είναι Καθηγητής Καρδιολογίας και Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Μάουντ Σινάι Νέας Υόρκης όπως επίσης Καθηγητής Καρδιολογίας και Παθολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Βιέννης. Ο ίδιος επιλέγει να γράφει το επώνυμό του με δύο «γ» και να υπογράφει ως «Γιώργος Ντάγγας» και αυτή την γραφή διατηρούμε στο εξής! Ο Γιώργος Ντάγγας είναι ένας από τους σπουδαίους Έλληνες του εξωτερικού.. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι είναι ένας σπουδαίος Ηπειρώτης. Από τους Ηπειρώτες εκείνους μάλιστα που γνώρισαν αργά την πατρίδα τους!

Αλλά με κάθε ευκαιρία θέλουν να επιστρέφουν εκεί!

Κατάγεται από τον Λόγγο της Βορείου Ηπείρου, ένα μικρό χωριό που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Εκεί βρίσκεται το σπίτι των προγόνων του! Εκεί είναι οι δικές του ρίζες για τις οποίες αισθάνεται περήφανος. Και το λέει με κάθε ευκαιρία!

Πολυβραβευμένος και απλός!

Με αυτή την απλότητα, του απόδημου Ηπειρώτη, απάντησε στην επικοινωνία που επιδιώξαμε μαζί του!

Με την ίδια απλότητα και με έναν συγκλονιστικό λόγο μας μεταφέρει από τη Νέα Υόρκη τον τρόπο που βιώνουν την πανδημία!

Τις αντιδράσεις των ομογενών, την υπερηφάνεια για το πόσο καλά τα πάει μέχρι τώρα η Ελλάδα και στέλνει το μήνυμά του «στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Βόρειο Ήπειρο αλλά και σε όλους τους Ηπειρώτες να τηρούμε τα μέτρα για να έχουμε την υγειά μας»!

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • ntagas giorgos1

Από την τελευταία επίσκεψη στο χωριό του, τον Λόγγο, με τον Διευθυντή του ΚΕΜΕΑ Νίκο Γερασιμίδη.

Εκφράζει την βαθιά του θλίψη καθώς ένα σπουδαίο μέλος της Ηπειρωτικής αποδημίας, ο Χρήστος Κοσοβίτσας, έχασε τη ζωή του από την πανδημία και περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης!

«Τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης επεκτάθηκαν πολύ γρήγορα προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις ανέπτυξαν ευρείες μονάδες εντατικής θεραπείας και πνευμονολογικές/λοιμωξιολογικές κλινικές, και μας ενίσχυσε τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά το τεράστιο πλωτό νοσοκομείο του Πολεμικού Ναυτικού με τα 1.000 κρεβάτια. Έτσι τελικά δεν έγιναν πραγματικότητα οι ζοφερές αρχικές προβλέψεις περί ελλείψεως υλικών, αναπνευστήρων, κλπ. Βέβαια με 30 εκατομμύρια άτομα στη γενικότερη “μητροπολιτική” περιοχή και την υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, αναμενόμενα τα αρκετά θύματα».

Ο Γιώργος Ντάγγας μας μίλησε για τους απόδημους και για την απώλεια του Χρήστου Κοσοβίτσα.

«Οι ομογενείς στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη ειδικότερα, βιώνουν την πανδημία του Κορωνο-Ιού με συντεταγμένο και συγκροτημένο τρόπο, δηλαδή με υπευθυνότητα και χωρίς πανικό. Εξαρχής έκλεισαν τα καταστήματα και τα γραφεία, σταμάτησαν οι άσκοπες μετακινήσεις και συμμορφώθηκαν πολύ με τις οδηγίες του Δήμαρχου της Πόλης και του Κυβερνήτη της Πολιτείας. Νομίζω πως διευκόλυνε πάρα πολύ ότι όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τα ευρωπαϊκά και ελληνικά νέα και έτσι αντιληφθήκαμε αμέσως τη σοβαρότητα της καταστάσεως. Οπωσδήποτε έχουμε και αρκετά άτομα που νόσησαν και πληροφορούμαστε από τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ (www.ekirikas.com), την εξαίρετη ομογενειακή εφημερίδα, και για τους ολίγους που δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Κάθε μάχη έχει και απώλειες.

Σχετικά με άλλες κοινότητες πάλι καλά έχουμε πάει ως τώρα νομίζω.

Ένας εκ των “ηρωικά πεσόντων” είναι και ο Χρήστος Κοσοβίτσας (κοντοχωριανός της οικογενείας μου όπως δείχνει και το όνομά του), ένας μεγάλος ηγέτης της Ομογένειας της Νέας Υόρκης, επί σειράν ετών Πρόεδρος της “Αναγέννησης¨ και Ιδρυτής του “Ηπειρωτικού Λαογραφικού Μουσείου” στο “Ηπειρώτικο Σπίτι” της Νέας Υόρκης, το οποίο είναι και η έδρα της παραπάνω οργάνωσης αλλά και έδρα της μεγάλης γυναικείας οργάνωσης “Σουλιώτισσες.”»

Ως Έλληνας και ως επιστήμονας δηλώνει περήφανος για το πόσο καλά τα έχει πάει η Ελλάδα και στέλνει το μήνυμά του στην πατρίδα του και σε όλους τους Ηπειρώτες.

«Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και υπερηφάνεια πόσο καλά τα έχει πάει η Ελλάδα με την Πανδημία αυτή, και χαιρόμαστε. Ευχόμαστε να συνεχίσουν έτσι τα πράγματα γιατί η πολύ περίπλοκη γεωγραφία της Ελλάδας με τα πολλά νησιά και τα πολλά ορεινά χωριά, πάντα φέρνει ιδιάζουσες δυσκολίες στο σύστημα υγείας/περίθαλψης.

Το μήνυμά μου προς την ιδιαίτερη παρτίδα της οικογένειας Ντάγγα τη Βόρειο Ήπειρο, αλλά και σε όλους τους Ηπειρώτες είναι ότι: καθώς είμαστε μαθημένοι από κακουχίες και στερήσεις στο DNA των κυττάρων μας από πολλές γενιές, έτσι και τώρα θα ξεπεράσουμε αυτήν τη δύσκολη περίοδο! Βγαίνουν καινούρια φάρμακα και εμβόλια πολύ σύντομα! Ως τότε υπομονή αλλά και επιμονή στα προληπτικά μέτρα για να “έχουμε την υγειά μας” – Καλή Δύναμη!»

Και μεις από δω του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ