Αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, στην Αλβανία και την Ιταλία έγινε ο ισχυρός σεισμός με επίκεντρο 53 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζακύνθου.Από την ώρα που σημειώθηκε η κύρια σεισμική δόνηση (01:54), 6,8 Ρίχτερ έχουν γίνει αισθητοί δεκάδες μετασεισμοί, αρκετά μεγάλης έντασης, γεγονός που συνεχίζει να ανησυχεί τους κατοίκους. Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε ολόκληρη την Ήπειρο. Ιδιαίτερα αισθητός και στην πόλη Ιωαννίνων κάνοντας πολλούς να σηκωθούν από τα κρεβάτια τους.
Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια όμως η Ζάκυνθος άντεξε το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτίρια σε όλο το νησί.
Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού.
Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.
Λέκκας: Η ενέργεια κατευθύνθηκε στην Ιταλία
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι «το μέγεθος του σεισμού επαναπροσδιορίσθηκε στους 6,4 βαθμούς τελικά» και έκρινε ευτυχές το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού., στα 34 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού, ήταν σε μεγάλη απόσταση. «Αν ο ίδιος σεισμός είχε γίνει πιο κοντά, θα είχαμε μεγάλα προβλήματα.»
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι’ αυτό έγινε αισθητός στη Μάλτα. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου.
«Υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι αλλά έχουν περάσει αρκετές ώρες και δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα» τόνισε ακόμη ο κ. Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για πλούσια μετασεισμική ακολουθία.
Ο ίδιος έκρινε ότι οι ζημιές είναι «εξαιρετικά περιορισμένες οι ζημιές. Ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή. Οι ζημιές είναι σποραδικές και μεμονωμένες».