Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, κ. Μωυσής Ελισάφ, ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης και ο κ. Δημήτρης Παππάς, υπεύθυνος του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Οι Αθεράπευτοι» και αναφέρθηκαν στις τρέχουσες εκδηλώσεις:
Οι Ιχνευτές του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη στο θέατρο Καμπέρειο.
To σατυρικό δράμα του Σοφοκλή, Ιχνευτές, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, παρουσιάζουν το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, στο θέατρο Καμπέρειο.
Στις 14, 15, 16 και 18 Ιανουαρίου πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία της πόλης.
Στις 17 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ., θα δοθεί παράσταση για το κοινό. Γενική είσοδος: 5€. Διάρκεια: 65 λεπτά
Προπώληση εισιτηρίων στο Πνευματικό Κέντρο, στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΙ (Παπάζογλου 5), στο Rock Shop (Πουτέτση 1α), στο κατάστημα ΙΡΙΣ (Γρ. Σακκά 20), στα βιβλιοπωλεία Αναγνώστης (Πυρσινέλλα 11) και Ελευθερουδάκης (Κ. Κατσαδήμα 7).
Οι συντελεστές είναι:
Μετάφραση- Διασκευή: Γιάγκος Ανδρεάδης
Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Μουσική διδασκαλία: Ξενοφών Συμβουλίδης
Κοστούμια: Μαρία Γεράρδη-Πασσαλή
Παίζουν: Απόλλων: Ανδρέας Καρακότας, Σειληνός: Βασίλης Σπυρόπουλος, Ερμής: Δήμητρα Κωκίδου, Κυλλήνη: Ρένα Κυπριώτη, Χρόνος: Γιάννης Αβδελιώδης
Χορός Σατύρων: Αλεξοπούλου Καλλιόπη, Δελλαπόρτα Σοφία, Νικηφόρου Ευαγγελία, Νικόπουλος Γιώργος, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Δανάη Ρούσσου, Γιώργος Φλωράτος, Τζούλια Διαμαντοπούλου.
Παίζουν και ενορχηστρώνουν οι μουσικοί: Γιάννης Βηλιώτης – μπουζούκι, φλάουτο, μαντολίνο, Αβδελιώδης Γιάννης – κρουστά, μεταλλόφωνο, μαντολίνο, Νικηφόρου Ευαγγελία –φλογέρα, Νικόπουλος Γιώργος- φλογέρα
Οι Ιχνευτές του Σοφοκλή είναι το μόνο διασωθέν Σατυρικό Δράμα του ποιητή. Ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τους Μ. Γκρένφελ και Α. Χαντ κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην αιγυπτιακή πόλη της Οξύρρυγχου, στους επονομαζόμενους «Παπύρους της Οξύρρυγχου» όπου περιλαμβάνονται πολύτιμα ευρήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Δημοσιεύθηκε το 1912. Από τους Ιχνευτές διασώζεται μόνο το πρώτο μέρος του έργου (393 στίχοι).
Το Σατυρικό Δράμα δεν είναι ούτε τραγωδία ούτε κωμωδία. Εμπεριέχει και το τραγικό και το κωμικό, δημιουργώντας μια ιδιότυπη ατμόσφαιρα που δεν την έχουν τα άλλα δύο είδη. Το γεγονός ότι στηριζόταν στο χορό των Σατύρων με το φαλλικό τελετουργικό στοιχείο ίσως είναι μία από τις αιτίες που εξαφανίστηκαν τα αντίγραφά του, κάτω από το φόβο και τα ήθη της νέας θρησκείας. Η τύχη βοήθησε να έχουμε ολόκληρο τον Κύκλωπα του Ευριπίδη και ένα μεγάλο τμήμα των Ιχνευτών.
Στην ιστορία, ο Απόλλωνας, θεός του φωτός, ψάχνει οργισμένος να βρει το κοπάδι με τα βόδια που του έκλεψαν. Απευθύνει κήρυγμα σε θεούς και ανθρώπους και υπόσχεται να δώσει ένα ολόχρυσο στεφάνι ως αμοιβή σ’ αυτόν που θα βρει τον κλέφτη. Στο άκουσμά του καταφθάνουν ο γέρο Σειληνός με τους γιους του, τους Σάτυρους, πρόθυμους να αναλάβουν αυτή την αποστολή. Ο Απόλλων επαυξάνει το δέλεαρ τάζοντας τους μαζί με το στεφάνι και την ελευθερία τους. Ο Σειληνός οδηγεί με ενθουσιασμό τους Σάτυρους σαν λαγωνικά στα ίχνη του κοπαδιού.
Η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη θεωρήθηκε από τους διεθνείς κριτικούς ως μία από τις σπουδαιότερες σύγχρονες παραστάσεις αρχαίου δράματος που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια.