iGEM IOANNINA: Η φοιτητική ομάδα που εκπροσωπεί τα Ιωάννινα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας

atropos

Για τρίτη συνεχομένη χρονιά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας, συμμετέχει στον διαγωνισμό iGEM που διοργανώνει το ΜΙΤ.

Και μετέχει με μια διεπιστημονική ομάδα 15 φοιτητών που με την καθοδήγηση της τοπικής επιστημονικής κοινότητας φιλοδοξεί φέτος να κατακτήσει χρυσό μετάλλιο με το project ATROPOS.

Η ATROPOS, εμπνευσμένη από την αρχαία μοίρα Άτροπο που έκοβε το νήμα της ζωής,  δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μοριακό ψαλίδι που αξιοποιώντας την καινοτόμα τεχνολογία CRISPR-Cas 13 ευελπιστεί να  προστατέψει τους ασθενείς από την εγκεφαλίτιδα που επάγεται από τον ιό του Δυτικού Νείλου, κατακερματίζοντας το γονιδίωμα του ιού.

Σπουδάζοντας στα Ιωάννινα οι φοιτητές εμπνεύστηκαν τη δημιουργία του project από τη λίμνη Παμβώτιδα και την ανησυχητική πορεία της κλιματικής αλλαγής. Τα τελευταία χρόνια  έχουν δημιουργηθεί περιβαλλοντικές συνθήκες που προάγουν την εξάπλωση ιών που μεταδίδονται από φορείς και που μέχρι πρότινος δεν αφορούσαν τόσο τον ελλαδικό χώρο. Ένας από αυτούς τους ιούς, που φέτος απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα μας όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι και ο Ιός του Δυτικού Νείλου (WNV).

Ο WNV ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα το 1937 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου. Μολυσμένα πτηνά μεταδίδουν τον ιό στα κουνούπια που τρέφονται από αυτά και στη συνέχεια, ο ιός μεταδίδεται σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά μέσω του τσιμπήματος των κουνουπιών. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια και δεν γίνεται μέσω απλής επαφής.

Οι αλλαγές στο κλίμα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την αναπαραγωγή και την εξάπλωση των κουνουπιών, επιταχύνουν τον κύκλο ζωής τους και επεκτείνουν την περίοδο δραστηριότητάς τους αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στους ανθρώπους και κατ’ επέκταση τον αριθμό των κρουσμάτων που θα εμφανίσουν πιο σοβαρές επιπλοκές.

Οι περισσότερες μολύνσεις από τον WNV είναι ασυμπτωματικές, ενώ περίπου το 20% των ασθενών εμφανίζουν ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο και κόπωση. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να προκαλέσει  νευρολογικές επιπλοκές που πλήττουν κυρίως άτομα άνω των 50 ετών και ανοσοκατεσταλμένους. Επί του παρόντος, οι διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την εγκεφαλίτιδα που προκαλείται από τον WNV δρουν κυρίως ανακουφίζοντας τα συμπτώματα, χωρίς να μπορούν πραγματικά να θεραπεύσουν τη νόσο.

Αυτό το κενό είναι που θέλουν να καλύψουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κόβοντας με το ψαλίδι τους αντί για το νήμα της ζωής, το γονιδίωμα του ιού διασφαλίζοντας έτσι την επιβίωση των ασθενών.

Φέτος ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 23-26 Οκτωβρίου στο Παρίσι με τη συμμετοχή πάνω από τετρακοσίων ομάδων από όλο τον κόσμο.

Εκεί θα είναι και η ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δίνοντας τον καλύτερό της εαυτό της και αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας και της επιστήμης.

Μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερη την ομάδα και το έργο της και να στηρίξετε την προσπάθειά της μέσα από την ιστοσελίδα της: https://igemioannina.unit.uoi.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ