ΙΓΜΕ: Αρκετές οι βροχές αλλά δεν αποταμιεύθηκαν

Μπορεί πολλές περιοχές της Ηπείρου (ανάμεσά τους και της Πρέβεζας) να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν διαδοχικά τον φετινό χειμώνα την Περιφέρεια, ωστόσο σύμφωνα με τον διευθυντή της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του ΙΓΜΕ Ευάγγελο Νικολάου η χρονιά στο σύνολό της δεν χαρακτηρίζεται “υγρή”.

Οι βροχές που έπεσαν ήταν καταστροφικές ωστόσο η κατανομή τους δεν επέτρεψε την απορρόφηση ικανοποιητικών ποσοτήτων νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα.

Αποτέλεσμα των έντονων αυτών φαινομένων ήταν να προκληθούν μεγάλα προβλήματα (όπως αυτά στον Λούρο και στο Κανάλι) αλλά η “αποταμίευση” ποσοτήτων νερού στο υδάτινο δυναμικό ήταν αρκετά χαμηλότερη από άλλες χρονιές όπου μπορεί να υπήρχε η αίσθηση ότι έβρεχε λιγότερο αλλά η γη μπορούσε να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες βροχής.

Συγκριτικά με άλλα χρόνια, λόγω και της έλλειψης χιονοπτώσεων, ο κ.Νικολάου μιλώντας στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας χαρακτηρίζει την περίοδο που διανύουμε γενικά ως “ξηρή”, αφού από το 1976- όταν δηλαδή ξεκίνησε η συστηματική μέτρηση των ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων των υπόγειων νερών του υδάτινου δυναμικού της Ηπείρου – έχουν καταγραφεί χρονιές με εντυπωσιακά ποσοστά βροχοπτώσεων στην περιοχή.

Παρόλα αυτά η Ήπειρος συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα πλεονασματική σε αποθέματα νερού (με τη διαθεσιμότητα να φτάνει τα :7.500 λίτρα νερού ανά /άτομο ανά έτος.)

Ωστόσο η σταδιακή αλλαγή των κλιματολογικών δεδομένων θα πρέπει να θέσει υπό άλλες παραμέτρους το γεγονός ότι το 30% της ποσότητας του νερού αυτού απορρέει ανεκμετάλλευτο στην θάλασσα.

Η 22η Μαρτίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια Ημέρα Νερού ένα αγαθό που τροφοδοτεί την ζωή στον πλανήτη μας και το οποίο μπορεί να βρίσκεται σε αφθονία στην περιοχή της Ηπείρου αλλά ο σεβασμός στην διαχείρισή του είναι πλέον υποχρέωση όλων μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ