Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.. Ημέρα που αναφέρεται στα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης και της αρχής της τρίτης δεκαετίας του 20αι., που συνέβησαν στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Τούρκος εθνικιστής αξιωματικός Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου, κήρυξε ανταρσία κατά της οθωμανικής Αρχής και ξεκίνησε εκ του μηδενός τη συγκρότηση του στρατού, με «μαγιά» τις παλιές τρομοκρατικές ομάδες του κομιτάτου «Ένωση και Πρόοδος», που βαρύνονταν με τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ετσι ξεκίνησε από τον Πόντο και τη Βιθυνία η β’ φάση Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα κορυφωθεί τρία χρόνια μετά, με την ήττα του Ελληνικού Στρατού, τη σφαγή Ελλήνων και Αρμενίων της Ιωνίας και την καταστροφή της Σμύρνης.

Δηλώσεις και ανακοινώσεις

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ σε δήλωσή του αναφέρει:

«Ημέρα μνήμης και τιμής. Σήμερα τιμούμε τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, με σεβασμό θυμόμαστε τον βίαιο και απάνθρωπο αφανισμό ενός ολόκληρου λαού.

Ο ξεριζωμός των Ποντίων, 101 χρόνια μετά εξακολουθεί να συγκλονίζει και να διδάσκει.

Οι Πόντιοι άντεξαν. Ήρθαν στην Ελλάδα και έχτισαν εκ του μηδενός τις ζωές τους. Έφεραν τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις τέχνες, τις μουσικές τους.

Έχτισαν στη νέα τους πατρίδα. Κι έκαναν πλουσιότερους τους τόπους που εγκαταστάθηκαν.

Τιμούμε, θυμόμαστε και οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος

“101η επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

τίποτε δεν ξεχάστηκε ούτε θα ξεχαστεί!

 Σήμερα 19 Μαΐου είναι η ημέρα μνήμης και θρήνου για τον οικουμενικό ελληνισμό,  είναι η 101η μαύρη επέτειος για τα 353.000 θύματα της γενοκτονίας των αδερφών μας Ελλήνων του Πόντου.

Για όλους μας στο Δήμο Πρέβεζας, όπου ζούμε και ακούμε διαχρονικά τις  ζωντανές μνήμες μέσα από τις γενιές των συμπολιτών μας Ελλήνων προσφύγων του Πόντου μετά τον ξεριζωμό τους από τα πάτρια μας εδάφη κατόπιν της τραγικής γενοκτονίας, η επέτειος αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα.

Τιμούμε με σεβασμό τα 353.000 θύματα της τουρκικής Κεμαλικής θηριωδίας των 353.000 σφαγιασμένων Ελλήνων του Πόντου και δίνουμε την υπόσχεση, ως Έλληνες πολίτες και Δημότες του Δήμου Πρέβεζας, στον οποίο η καρδιά του Πόντου χτυπά δυνατά και η φλόγα της μνήμης παραμένει άσβεστη,  ότι τίποτα  δεν ξεχάστηκε ούτε θα ξεχαστεί!

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία στις 24 Φεβρουαρίου 1994 και αποτελεί το φάρο για την παγκόσμια αναγνώριση  για την οποία καλούμαστε όλοι μας  να συνδράμουμε.

Ένας αιώνας και ένας χρόνος σήμερα, 101 έτη και μία ημέρα και όλος ο ελληνισμός της οικουμένης προσκυνά στη θυσία των αδερφών μας και  προσεύχεται για τις αδικοχαμένες 353.000 ψυχές.

«Την πατρίδαμ’ έχασα,  άκλαψα και πόνεσα.

Λύουμαι κι αρόθυμο, όι-όι ν’ ανασπάλω κι επορώ.»

Η Ενότητα Πολιτών

Λαός χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένος να πεθάνει.

Η ιστορία των Ελλήνων είναι δυστυχώς γραμμένη με πολλές τραυματικές μνήμες.

Εμπειρίες που σημάδεψαν όμως την πορεία αυτού του τόπου, σφυρηλάτησαν το πνεύμα και καθόρισαν αυτό που είμαστε σήμερα.

Μια τέτοια θλιβερή ιστορία είναι και η ιστορία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης.

Είναι μια ιστορία διωγμών, ξεριζωμού, προσφυγιάς, αλλά και μια ιστορία δύναμης, αντοχής κι αγάπης για τη ζωή.

Αυτή είναι η ιστορία που κουβαλάνε σήμερα η Ανατολή, η Μπάφρα και η Νεοκαισαρεία. Μια ιστορία προσφυγιάς αλλά και δύναμης.  

Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Χρειάστηκε να περάσουν 70 – 80 χρόνια για να μιλήσουμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη Γενοκτονία των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής. Για το προμελετημένο έγκλημα το οποίο η κυβέρνηση των Νεοτούρκων έφερε σε πέρας με σφαγές, εξαναγκαστικό ξεριζωμό, πορείες στη έρημο, βασανιστήρια, και στρατόπεδα θανάτου.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο με απόφασή του, το 1994, καθιέρωσε ως Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου την 19η Μαΐου.

Με αφορμή τη σημερινή μέρα κι επειδή και στα Γιάννενα υπάρχει μια ζωντανή ποντιακή παράδοση και κοινότητα, είναι αναγκαίο η νέα γενιά Ποντίων του Δήμου μας να διατηρήσουν την προσφυγική τους συνείδηση.

Να διατηρήσουν ως κόρην οφθαλμού τις μνήμες από τις αφηγήσεις των παλιότερων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια τα Ποντιακά γιατί αυτή είναι η αφετηρία τους, η ιστορία και η ταυτότητά τους.

Να ξέρουν όμως πως ο Πόντος δεν είναι μόνο μια φολκλορική ιστορία.

Ο Πόντος, μας έχει κληροδοτήσει άμεσες μορφές οργάνωσης, δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μας έχει κληροδοτήσει αξίες, τις οποίες οφείλουμε να διατηρήσουμε και να προβάλουμε ως πρότυπα πολιτισμικά και κοινωνικά, όχι μόνο στη σημερινή Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία

Ημέρα μνήμης η σημερινή, όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά για όλο το γένος των Ελλήνων που έζησε την τραγωδία με 353.000 νεκρούς από τις οργές των Τούρκων. 101 χρόνια μετά κανείς μας δεν λησμόνησε την τουρκική θηριωδία, η οποία στοίχησε ποταμούς αίματος και έναν ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η Ήπειρος και τα Γιάννενα δέχτηκαν την προσφυγιά, η οποία ξανάγινε πατρίδα για τους ξεριζωμένους. Εδώ βρήκαν την αποδοχή και την θαλπωρή και μεγαλούργησαν μεταφέροντας τον μικρασιατικό πολιτισμό τους. Όλοι οι Έλληνες σήμερα και κάθε μέρα έχουμε την ιερή υποχρέωση να θυμόμαστε εκείνα τα γεγονότα και να μη λησμονούμε τις θυσίες. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής. Αυτή η γενοκτονία δεν αφορά μόνο τα θύματα εκείνης της εποχής αλλά ολόκληρο τον κόσμο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα γεγονότα στο μέλλον.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ