Η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά οι δήμοι είναι αυτοί που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη. Και ο πολίτης για κάθε πρόβλημα ή παράπονο, μικρό ή μεγάλο, δικαιολογημένο ή και όχι, απευθύνεται στον Δήμο του και πολύ συχνά στον Δήμαρχο.
Από τους Δήμους εξαρτάται η καθημερινότητά του, η ποιότητα ζωής, η ποιότητα των σχολείων που πηγαίνουν τα παιδιά όλων, η αλληλεγγύη και η πρόνοια.
Εξαρτώνται όμως και τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα, αυτά που αλλάζουν την εικόνα μιας πόλης ή ενός τόπου και συχνά του δίνουν ταυτότητα ή και προστιθέμενη αξία.
Παρότι η σχέση Δήμου και πολίτη είναι στενή εκ των πραγμάτων, οι πολίτες αυτή την φορά γύρισαν την πλάτη στην κάλπη σε βαθμό που προκαλεί προβληματισμό και πρέπει να απασχολήσει όλους τους πρωταγωνιστές των εκλογών.
Κόμματα, παρατάξεις, υποψηφίους.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Γιαννιωτών κατά τον δεύτερο γύρο, αυτόν που αναδεικνύει δήμαρχο και δημοτική αρχή και καθορίζει το δημοτικό συμβούλιο, επέλεξε να απέχει. Να μην πάει καν στην κάλπη και να αποφασίσει για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Αυτή είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να συζητηθεί την επόμενη μέρα και να αναλυθεί.
Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, πριν λίγους μόλις μήνες δηλαδή, στο Δήμο Ιωαννιτών προσήλθαν στις κάλπες 51.984 ψηφοφόροι.
Ψήφισε το 67,1% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους με την αποχή να περιορίζεται στο 32,8%!
Στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών με πάνω από χίλιους υποψηφίους στα κεντρικά και τοπικά ψηφοδέλτια να δίνουν την μάχη του σταυρού, ψήφισαν 48.623 δημότες, σχεδόν τρεις χιλιάδες λιγότεροι από τις βουλευτικές εκλογές. Η αποχή στο Δήμο Ιωαννιτών ανήλθε στο 39,5%!
Τα στοιχεία του δεύτερου γύρου είναι πραγματικά απογοητευτικά. Στην κάλπη προσήλθαν 33.062 δημότες και η αποχή εκτοξεύτηκε στο 57,1% ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο στην περιοχή.
Από τους 77.168 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους σε έναν δήμο όπου ο μόνιμος πληθυσμός πλησιάζει τις 115 χιλιάδες ψήφισαν μόλις οι 33 χιλιάδες!