Στις αρχές Μαρτίου του 2016 άνοιγε και για την Ήπειρο ο κύκλος του προσφυγικού. Ήταν τότε που 162 Σύριοι έφταναν στην ακριτική Κόνιτσα. Μετά από λίγες μέρες το Μουσικό Σχολείο των Δολιανών άνοιγε για να υποδεχθεί άλλα διακόσια άτομα. Ακολούθησε το στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα και με ταχύτατους ρυθμούς το παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Κατσικά, δίπλα στα τολ που στις αρχές της δεκαετίας του 90 είχαν υποδεχθεί χιλιάδες ανθρώπους από την Αλβανία, στηνόταν πρόχειρα από τον στρατό σκηνές… Σε λιγότερο από ένα μήνα η Ήπειρος έφτασε να φιλοξενεί πάνω από δύο χιλιάδες πρόσφυγες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία οικογένειες Συρίων.
Εκείνο το πρώτο διάστημα συνοδεύτηκε από πολλές διαμαρτυρίες, κλεισίματα δρόμων και πορείες στον Κατσικά καθώς οι συνθήκες παραμονής ήταν εξαιρετικά δύσκολες.
Από τότε άλλαξαν πολλά…
Μάλιστα υπήρξε και μεγάλο χρονικό διάστημα όπου ο Κατσικάς, το μεγαλύτερο Κέντρο στην Ήπειρο, είχε αδειάσει.
Και μετά ήρθε η ώρα της Αγίας Ελένης. Η παλιά παιδόπολη ανακαινίστηκε και έγινε ένα ακόμη κέντρο φιλοξενίας στην Ήπειρο.
Από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 το προσφυγικό- μεταναστευτικό πλέον ήρθε με ένταση στην επικαιρότητα.
Τα νησιά βουλιάζουν, οι διαμαρτυρίες είναι καθημερινές, η Μόρια αποτελεί την ντροπή της Ευρώπης…
Η Κυβέρνηση ανακοινώνει τον Νοέμβριο την δημιουργία νέων δομών με σκοπό να μεταφέρει περίπου είκοσι χιλιάδες ανθρώπους στην ενδοχώρα.
Η Ήπειρος μπαίνει και πάλι στο προσκήνιο..
Μια νέα δομή στην περιοχή, αλλά που;
Όλοι θέλουν να βοηθήσουν αλλά κανένας να δεχθεί κέντρο φιλοξενίας στα διοικητικά όρια του δήμου του, κάτι που φάνηκε και στη σύσκεψη με τον Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη…
Τι συμβαίνει σήμερα;
Οι νομοί Ιωαννίνων και Πρέβεζας είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού στην Ήπειρο.
Σε δομές, σπίτια και ξενοδοχεία βρίσκονται 3.900 πρόσφυγες και μετανάστες. Οριακά άνω του 1% του πληθυσμού της περιφέρειας.
Απ’ αυτούς οι 2.940 βρίσκονται στο Νομό Ιωαννίνων. Στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών, στον Κατσικά, σε ξενοδοχεία και σε μισθωμένα διαμερίσματα ζουν 2.310 πρόσφυγες και μετανάστες, στην Παιδόπολη της Αγίας Ελένης –ανήκει στο Δήμο Ζίτσας- ζουν 355, στα Δολιανά παραμένουν 144 ενώ άλλοι 131 είναι στην Κόνιτσα.
Στην Πρέβεζα ο βασικός όγκος φιλοξενείται στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο Κέντρο βρίσκονται 654 άνθρωποι ενώ οι υπόλοιποι φιλοξενούνται κυρίως σε μισθωμένα ξενοδοχεία, στην παραλιακή ζώνη.
Στο Νομό Θεσπρωτίας φιλοξενούνται 36 άτομα, σε ξενοδοχείο του Γραικοχωρίου.
Ο Νομός Άρτας είναι ο μοναδικός που δεν φιλοξένησε μέχρι στιγμής καμία δομή, κανέναν πρόσφυγα- μετανάστη.
Οι αυτοδιοικητικοί της Άρτας ισχυρίζονται ότι στην περιοχή ζουν περίπου τρεις χιλιάδες μετανάστες. Ο αριθμός ούτε μπορεί να επιβεβαιωθεί, ούτε να διαψευστεί.
Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι η απασχόληση σε αγροτικές εργασίες- εποχιακές κυρίως- μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών.
Όλοι αυτοί βέβαια βρίσκονται σε Άρτα γιατί υπάρχουν ανάγκες για εργατικά χέρια, σε έναν τομέα όπου σχεδόν κανένας Έλληνας δεν ψάχνει μεροκάματο. Η παραμονή τους δεν είναι μόνιμη αλλά διαρκεί όσο το μάζεμα των ακτινιδίων, των πορτοκαλιών και των μανταρινιών.
Τέσσερα χρόνια μετά το 2016, όταν στην Ήπειρο έφταναν οι πρώτοι πρόσφυγες από τα νησιά..
Οι ανάγκες δείχνουν πιο πιεστικές από τότε.. Και όπως φαίνεται οι κυβερνητικές αποφάσεις για τις νέες δομές δεν θα αργήσουν να ανακοινωθούν.