Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μελετά η Κυβέρνηση προκειμένου να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο ή απορρίπτεται η αίτησή τους. Από την συνεργασία των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας προκύπτει ότι έντεκα στρατόπεδα πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να μετατραπούν σε κλειστά κέντρα που θα φιλοξενούν μετανάστες ωσότου αυτοί επιστρέψουν στην χώρα τους. Στον σχετικό πίνακα που έχει δει το φως της δημοσιότητας, από την Ήπειρο περιλαμβάνεται το στρατόπεδο της Άρτας, για το οποίο είχαν γίνει παρόμοιες αναφορές και κατά το παρελθόν.
Πέραν αυτού δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν και νέα κέντρα φιλοξενίας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 13 ακόμη σε ολόκληρη την χώρα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προβλέπει ίση κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Το επόμενο διάστημα ο σχεδιασμός είναι να μετακινηθούν περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες- που έχουν κάνει αίτημα ασύλου ή που αυτό έχει γίνει δεκτό- από τα νησιά στην ενδοχώρα.
Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του τονίζει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συστηματική καταγραφή και κυρίως αξιολόγηση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό.
«Θα προχωρήσουμε σε μια συστηματική καταγραφή και κυρίως αξιολόγηση. Έχουν γίνει μέχρι στιγμής αποσπασματικές προσπάθειες καταγραφής. Δεν έχει υπάρξει όμως ουσιαστικός έλεγχος ώστε να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Διότι υπάρχουν πολύ σημαντικές ΜΚΟ που έχουν συμβάλει ουσιαστικά με το έργο τους. Υπάρχουν όμως και ορισμένες με αμφίβολη συνεισφορά και γκρίζο ρόλο», αναφέρει συγκεκριμένα.