Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, με θέμα τις σοβαρές ανησυχίες που υπάρχουν για τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Ειδικότερα ο Στ. Καλογιάννης αναφέρει:
«Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου της ΒΡ, που είναι μία από τις εταιρείες που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν, για την μη επιλογή του αγωγού ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy) για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδος και ειδικότερα της Ηπείρου.
Τμήμα του ITGI αποτελεί ο υποθαλάσσιος αγωγός «Ποσειδών», που ξεκινώντας από την Ήπειρο (Θεσπρωτία) θα συνέδεε το ελληνικό με το ιταλικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Τονίζεται ότι τον αγωγό «Ποσειδών» έχει συμπεριλάβει, από το 2006, η Ευρωπαϊκή Ένωση (απόφαση 1364/2006) μεταξύ των έργων Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, που αποτελεί τον υψηλότερο βαθμό προτεραιότητας που αναγνωρίζεται από την ΕΕ.
Οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, μέχρι πρόσφατα, ήταν ότι ο αγωγός ITGI είναι έργο ώριμο, ρεαλιστικό και σωστά διαστασιολογημένο, σε σχέση με το κοίτασμα Shah Deniz. Άλλωστε αυτοί ήταν οι λόγοι που η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούσαν από την ΕΕ να ισχύσουν κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας για την επιλογή του αγωγού.
Η διαφαινόμενη μη επιλογή του αγωγού ITGI θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Ήπειρο, η οποία είχε επενδύσει μεγάλες προσδοκίες για την ανάπτυξή της στην κατασκευή του αγωγού.
Εάν συνυπολογιστεί και η πλήρης στασιμότητα, αν όχι ματαίωση, του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, τον οποίο είχαν προωθήσει με κάθε τρόπο οι Κυβερνήσεις Καραμανλή και για τον οποίο επέδειξαν αδιαφορία, αν δεν υπονόμευσαν αρχικώς με καθυστερήσεις και αναβολές των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, οι Κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, τότε η χώρα μας φαίνεται να αποκόπτεται από τις μεγάλες ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, που θα καθορίσουν το μέλλον της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες».
Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:
Ø Εάν αληθεύουν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΒΡ για αποκλεισμό του αγωγού ITGI για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας;
Ø Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για την υλοποίηση του συγκεκριμένου αγωγού, ο οποίος θα έχει τεράστια γεωπολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τη χώρα μας και ειδικότερα για τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται, όπως η Ήπειρος;
Ø Εάν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη από Ελληνικής πλευράς για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ρωσικής Transneft (υπεύθυνης για τα ενεργειακούς αγωγούς της χώρας), ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το σχέδιο του συγκεκριμένου αγωγού;