Τους λόγους για τους οποίους προτείνει τη διενέργεια κοινού μνημόσυνου στο Γράμμο, ανέλυσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Την πρόταση αυτή την κατέθεσε προ λίγων ημερών κατά την διάρκεια ημερίδας για την κτηνοτροφία που έγινε στη Γράμμουστα.
Ο ίδιος βλέπει στους οικισμούς του Γράμμου και της ευρύτερης περιοχής όπως τα Μαστοροχώρια και η Κόνιτσα τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Και προυπόθεση για την ανάπτυξη αυτή θα ήταν να κλείσουν οριστικά οι πληγές του Εμφυλίου και η εθνική συμφιλίωση στην πράξη..
«Δεν νοείται μια τέτοια περιοχή όπως είναι ο Γράμμος στον οποίο θέλει να πάει πολύς κόσμος να μην έχει κλείσει τις πληγές. Έχει έρθει η ώρα να τα ξεχάσουμε όλα και να γίνει ένα κοινό μνημόσυνο… Μια εθνική συμφιλίωση στην πράξη που δεν την έχουμε καταφέρει ακόμη.. Με μια τέτοια πρωτοβουλία θα δώσουμε μεγάλη αξία στον Γράμμο» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.
Τον Αύγουστο του 1949 στον Γράμμο γράφτηκαν οι τελευταίες σελίδες της πιο πικρής περιόδου για την χώρα.. Του εμφυλίου.. Το τέλος του μήνα εκείνου σήμανε και το τέλος του πολέμου.. Ενός πολέμου όμως που συνεχίστηκε για δεκαετίες στην κοινωνία.
Ο χρόνος μπορεί να λείανε τις πληγές και ο Γράμμος μερικές δεκαετίες μετά μπορεί να αποτελέσει τόπο συμφιλίωσης, κάτι που επιχειρήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και σύμβολο αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.