Και με επικύρωση του Αρείου Πάγου οι αλλαγές στις βουλευτικές έδρες

vouli (2)

Η πενταεδρική των Ιωαννίνων έκανε το… θαύμα της! Όπως όλες οι πενταεδρικές εκλογικές περιφέρειες της χώρας, αποτελούν το πιο δυνατό σταυρόλεξο στην κατανομή των βουλευτικών εδρών.

Το βράδυ των εκλογών η κατανομή των βουλευτικών εδρών άλλαξε τρεις φορές. Ξεκίνησε με το 2-1-1-1, πέρασε στο 4-1 και κατέληξε στο 3-1-1.

Η ανατροπή του αποτελέσματος ήρθε την Παρασκευή από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Η Νέα Δημοκρατία απώλεσε μία έδρα στο Νομό με αποτέλεσμα να μένει εκτός Βουλής ο Γιώργος Αμυράς. Η έδρα πέρασε στο ΚΚΕ και ο Νίκος Έξαρχος είναι πλέον βουλευτής του Νομού.

Τα αποτελέσματα επικυρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο και οι τελικές καταστάσεις διαβιβάστηκαν στη Βουλή.

Η ΝΔ διατηρεί την ισχυρή και άνετη πλειοψηφία των 158 βουλευτών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στις 47 έδρες, μία λιγότερη από την αρχική κατανομή και τρεις  από τον μικρότερο αριθμό που απαιτείται για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας.

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τις 32 έδρες, ενώ το ΚΚΕ κερδίζει την έδρα (που χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ) και ανεβαίνει στις 21, ενώ Σπαρτιάτες, ΕΛΛΥΣΗ, Νίκη και Πλεύση μένουν στις 12, 12, 10 και 8 έδρες αντίστοιχα. 

Οι αλλαγές στα πρόσωπα

Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα, η ΝΔ χάνει την έδρα στο επικρατείας, της Μαρίας Πολύζου,  του Σταμάτη Πουλή στη Δυτική Αττική και του Γιώργου Αμυρά στα Ιωάννινα.

Στον αντίποδα κερδίζει στην Β’ Πειραιά με τον Γιάννη Τραγάκη, στις Σέρρες με τον Θόδωρο Λενταρίδη και στην Α’ Αθηνών με τον Άγγελο Συρίγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χάνει την έδρα του Κωνσαντίνου Καρπουχτσής στις Σέρρες, ενώ το ΚΚΕ κερδίζει στη Δυτική Αττική με τον Χρήστο Τσοκάνη και στα Ιωάννινα με τον Νίκο Έξαρχο. Ο Περισσός, χάνει την έδρα του Γιώργου Πέρρου στον Δυτικό τομέα της Αθήνας.

Η Νίκη χάνει την έδρα του Δημήτρη Νατσιού στην Α’ Αθηνών αλλά κερδίζει έδρα στον Δυτικό τομέα με τον Ανδρέα Βορύλλα, ενώ η Πλεύση κερδίζει την έδρα στο επικρατείας με τον Αλέξανδρο Καζαμία αλλά χάνει την έδρα της Β’ Πειραιά του Χρήστου Αρίδα.

Την Δευτέρα η ορκωμοσία

Παράλληλα, τη Δευτέρα στις 11 το πρωί θα ορκιστούν στην Ολομέλεια οι «300» νέοι βουλευτές. Εκεί, τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και τις θέσεις που θα τους ακολουθούν την επόμενη τετραετία, αφού τότε αναμένεται να τους γίνει γνωστή και η νέα χωροταξία.

Την Τρίτη η εκλογή

Το πρωί της Τρίτης αναμένεται η Βουλή να εκλέξει και το νέο της προεδρείο με τον Κωνσταντίνο Τασούλα να διεκδικεί τη δεύτερη-τυπικά τρίτη- θητεία του στη θέση του προέδρου ( το 2019 είχε λάβει 283 ψήφους). Από κει και πέρα ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα για τα πρόσωπα που θα προταθούν από τα κόμματα.

Στη ΝΔ φαίνεται πως θα υπάρξουν αλλαγές καθώς τη θέση του Νικήτα Κακλαμάνη πιθανότατα θα πάρει ο Γιάννης Πλακιωτάκης και του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ είναι αναμένεται να παραμείνει ακλόνητος ο Θανάσης Μπούρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει θολό το τοπίο αναφορικά με τη θέση αντιπροέδρου καθώς δεν είναι βέβαιο πως η Μερόπη Τζούφη θα τη διατηρήσει.

Και στο ΠΑΣΟΚ πάντως αναμένουν την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη για το αν θα συνεχίσει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Το ΚΚΕ παραδοσιακά επιλέγει τον Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ η ΕΛΛΥΣΗ  θα πρέπει να αποφασίσει να θα «θυσιάσει» τον μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Κώστα Χήτα.

Αντιπροέδρους έχουν δικαίωμα να προτείνουν και τα υπόλοιπα κόμματα με τους Σπαρτιάτες ωστόσο, να πέφτουν σε διακομματικό τοίχος αφού ο υποψήφιός τους δεν θα συγκεντρώσει τις 75 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή. Εφόσον όλες οι διαδικασίες ολοκληρωθούν το μόνο που θα μένει για την εκκίνηση του κοινοβουλευτικού έργου είναι η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, το τριήμερο 6-8 και η παροχής ψήφος εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ