«Καμπανάκι» Καλογιάννη για το Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας

parko ereunas

Καμπανάκι για την τύχη του «Πάρκου Τεχνολογίας» χτυπά ο πρώην Υπουργός Σταύρος Καλογιάννης με αποδέκτες τόσο την Περιφέρεια Ηπείρου όσο και τα αρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση.

Ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων είχε εκφράσει τις σοβαρές του επιφυλάξεις για το έργο από το βήμα της Βουλής, πριν μερικούς μήνες. Τότε τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις είχε συμμεριστεί ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, όμως παρόλα αυτά ο σχεδιασμός δεν τροποποιήθηκε.

Ο Σταύρος Καλογιάννης με γραπτή του παρέμβαση αναφέρεται στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας –Ταμείο Ανάκαμψης όπου έχει επικρατήσει να λέγεται- και στον τρόπο με τον οποίο δομήθηκε για να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Κάθε κράτος μέλος κατήρτισε Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο οποίο περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θέλει να προωθήσει, ορόσημα και στόχοι, καθώς και χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την ολοκλήρωση όλων των χρηματοδοτούμενων έργων/δράσεων του Σχεδίου έως τις 31 Αυγούστου 2026 το αργότερο.

Στην περιοχή των Ιωαννίνων  ένα από τα έργα που σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθούν είναι το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας, όπως το έχει αποκαλέσει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Το έργο έχει προυπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά 50% από δάνεια που θα εξασφαλίσει η Περιφέρεια μέσω της Αναπτυξιακής Ήπειρος.

Ο Σταύρος Καλογιάννης, όπως έχει πράξει στο παρελθόν έτσι και τώρα, χαρακτηρίζει τον σχεδιασμό αποσπασματικό και εκτός κάθε πλαισίου.

«Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης, το Υπ. Οικονομικών πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το εξαιρετικά αυστηρό χρονοδιάγραμμα του Κανονισμού ΜΑΑ, την επιλεξιμότητα και την ωριμότητα των χρηματοδοτούμενων έργων/δράσεων.

Σε τρία μόλις χρόνια από σήμερα πρέπει να έχει μελετηθεί, δημοπρατηθεί και κατασκευαστεί το “Πάρκο Τεχνολογίας”, το οποίο είναι άγνωστο τι θα στεγάσει, ενώ μόνο κατά το ήμισυ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης» υπογραμμίζει στην γραπτή του παρέμβαση!

Παράλληλα, αναφέρεται και στα Τοπικά Πολεοδομικά τονίζοντας ότι πρέπει να ανατεθούν και ολοκληρωθούν οι μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (πολεοδομική μελέτη, μελέτες ώστε να εκδοθούν στη συνέχεια τα Προεδρικά Διατάγματα έγκρισής τους.

«Η έγκαιρη και ορθολογική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική πρόσκληση για τη χώρα μέχρι το 2026. Καθώς ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά, για την επίτευξη των στόχων απαιτείται προώθηση των απολύτως ώριμων έργων και δράσεων, ευλαβική τήρηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία βημάτων, απόλυτος συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ