Καράλης: Ξεχωρίζει για το τυρί ποιότητας

KARALHS2H γαλακτοβιομηχανία Καράλης Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής και εξαγωγής Κεφαλογραβιέρας Π.Ο.Π. Ξεκίνησε και συνεχίζει να επεξεργάζεται το πρόβειο γάλα της Ηπείρου και να παράγει τα γνωστά παραδοσιακά τυριά Ηπείρου.

Σε αυτά τα χρόνια βελτιώνει συνεχώς την υγιεινή των προϊόντων της και ακολουθεί τις επιθυμίες της αγοράς για νόστιμα και θρεπτικά παραδοσιακά προϊόντα, σε διάφορες συσκευασίες. Παρ’ όλο που έχει μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία, μέτοχοι παραμένουν η οικογένεια Καράλη η οποία και έχει την διοίκηση σε όλα τα επίπεδα.

Κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρίας είναι η πείρα που έχει στην τυροκομία, η καλή σχέση με τους προμηθευτές της και η καλή φήμη που έχει δημιουργήσει και διαφημίσει σε όλο το κόσμο για τα τυριά Ηπείρου.

Η σχέση της οικογένειας Καράλη με την τυροκομία έχει ιστορία τριών γενεών. Ο κύριος Κωνσταντίνος Καράλης, μεγαλωμένος σε κτηνοτροφική τυροκομική οικογένεια ακολούθησε το επάγγελμα του τυροκόμου.

Το πρώτο σύγχρονο τυροκομείο το έστησε το 1965 στην Πέτρα Πρεβέζης από όπου και το 1982 ξεκίνησε τις εξαγωγές. Αρχικά οι εξαγωγές ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον Καναδά και αμέσως μετά στην Αυστραλία. Το 1998 δημιούργησε στην Φιλοθέη Άρτας μια νέα υπερσύγχρονη γαλακτοβιομηχανία σε έκταση 5.000 τ.μ., η οποία μπορεί να επεξεργάζεται 80.000 κιλά πρόβειο γάλα την ημέρα.

Σεβασμός στην παράδοση είναι το σύνθημα ενός μικρού οικογενειακού παραδοσιακού τυροκομείου που εξελίχθηκε σε Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου.

Οι ίδιοι οι άνθρωποι που εργάζονται στην βιομηχανία με υψηλή κατάρτιση, γνώση και μεράκι είναι αυτοί που συνεχίζουν καθημερινά την παράδοση της οικογενείας, ενώ προσπαθούν να αναπτύξουν αυτή τη δραστηριότητα σε αρμονία με το περιβάλλον της περιοχής δημιουργώντας τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η κίνηση «ματ» έγινε το 1982, όταν αποφάσισε να χτυπήσει με τα τυριά του τη «φλέβα» χρυσού των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. «Ηταν η εποχή που αναζητούσα τρόπους να εξασφαλίσω καλύτερες τιμές για τα τυριά μου» λέει ο Κ. Καράλης. «Βρήκα τελικά έναν συνεργάτη στην Αμερική και αρχίσαμε εξαγωγές κεφαλογραβιέρας στις ΗΠΑ και τον Καναδά». Η διείσδυση στην αγορά της Αμερικής τον υποχρέωσε να παράγει και φέτα, την οποία ζητούσαν ιδιαίτερα οι έλληνες ομογενείς.

Η αγορά της Βόρειας Αμερικής αποτέλεσε το «τεστ ντράιβ» για να επεκταθούν στη συνέχεια οι εξαγωγές στους ομογενείς της Αυστραλίας (Μελβούρνη και Σίδνεϊ) και τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο).

Το 1998 η γαλακτοβιομηχανία απέκτησε νέες υπερσύγρονες εγκαταστάσεις 5.000 τ.μ. στη Φιλοθέη της Αρτας. Η νέα μονάδα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται 80.000 κιλά πρόβειο γάλα την ημέρα.

Η εταιρεία εξελίχθηκε με τα χρόνια σε έναν από τους στυλοβάτες της κτηνοτροφίας σε Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία. Το 2009 έπαιρνε πρόβειο γάλα από 1.260 κτηνοτρόφους, από τους οποίους 60% προέρχονταν από την Ήπειρο και 40% από το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τον Κ. Καράλη, η εταιρεία του επεξεργάστηκε φέτος 15 εκατ. κιλά πρόβειο γάλα των γύρω περιοχών, ενώ το 2010 θα προμηθευθεί περί τα 18 εκατ. κιλά γάλα, αυξάνοντας τον αριθμό των κτηνοτρόφων με τους οποίους συνεργάζεται σε 1.600.

Η γαλακτοβιομηχανία Καράλης Α.Ε. εδρεύει στην Αρτα και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελληνικής κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης).

Η εταιρεία εξάγει το 50% της παραγωγής της στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Σουηδία. Παράγει ένα ευρύ φάσμα τυριών (κεφαλογραβιέρα, φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα) καθώς και παραδοσιακό και στραγγιστό γιαούρτι, γαλοτύρι και φρέσκο πρόβειο βούτυρο.